Ange ditt sökord

Annons:

Malignt melanom

Hej!
Jag håller just nu på med ett arbete om huden i skolan och skulle vilja veta mer om hur malignt melanom utvecklas.

Tack på förhand!

Svar till signaturen Karin.
Den cell i överhuden som skyddar oss mot UV-ljus kallas melanocyt. Naevocellulära naevi "bruna prickar" uppkommer hos alla männinskor i barndomen och ungdomen. De kalls ofta leverfläckar eller födelsemärken, men har inget med levern att göra och finns inte vid födelsen. I dessa naevi finns en speciell typ av melanocyter som kallas naevus-celler ansamlade i små bollar. Dessa celler kan omvandlas till elakartade celler och ger då upphov till melanom. Man behöver ej säga malignt melanom för melanom är alltid malignt, d.v.s omvandlat till tumör som växer och kan sprida sig in i kroppen.Man vet att UV-ljus ökar risken för melanom. Ärftliga faktorer spelar också roll, men förutom dessa faktorer finns säkert flera andra som man ej vet så mycket om. Du kan läsa mer om melanom-utveckling i dermatologens patientinformation nr 15.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: