Ange ditt sökord

Annons:

Malign melanom

Två av mina farbröder har opererat sig flera gånger för malign melanom. De är båda friluftsmänniskor som har lätt för att bli bruna.

Själv är jag mer ljushyllt trots mina bruna ögon och ljusbruna hår. Har aldrig trivts i solen och kan lätt bränna mig. Håller mig i skuggan på sommaren och ser till att smörja in mig och täcka över med kläder. Jag förstår att jag är i riskzonen och undrar om malign melanom är ärftligt, och i så fall vad jag bör tänka på.

Som barn hade jag böjveckseksem och har nu den typiska torra huden som många allergiker har. Fram till för några år sen var huden i ansiktet normal med en t-zon av fet hy. Nu när jag närmar mig 40 år är hyn sig lik på sommaren. Under vintern däremot är den så torr att den blir rynkig när jag ler och känns tajt. Jag tvättar inte ansiktet utan låter det bli blött i duschen. Sedan smörjer jag in ansiktet med samma sak som jag använder till resten av kroppen – ACO dusch- och badolja. Hyn blir fantastisk fin och mjuk då. Vad tycker du? Kan jag fortsätta att smörja in ansiktet med olja? Har inte märkt någon försämring, bara förbättring.

Svar till signaturen "Torr som fnöske".
Det finns en viss ärftlighet för malignt melanom. Du bör undvika att bränna huden vilket du verkar ha god kunskap om. Solskydd, kläder och skugga är bra skydd. Vid en brännskada i huden vid för mycket solning uppstår ett "minne" i hudens celler som sedan kan leda till utveckling av cellförändringar och melanom. Förekomsten av böjveckseksem (atopiskt eksem) är ej alls kopplat till risk för utveckling av melanom. Ett typiskt symtom vid atopiskt eksem är just den torra huden,speciellt vintertid. Om du tycker badolja är bra, skall du absolut fortsätta med det.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 10 september, 2001 Publicerad: 10 september, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: