Ange ditt sökord

Annons:

Mörka ärr, pigmentförändring?

Hej!

Nu har jag ätit Diane i 2 månader och börjar faktiskt se resultat vilket är otroligt skönt. Jag har dock haft/har mycket bölder och infekterad akne. Där aknen har läkt kan jag se mörka prickar ( kan liknas med svaga leverfläckar) fast det har kommit efter aknen. Är detta bestående pigmentförändringar eller ärr som kommer att blekna? Jag kan också få som blodfyllda finnar under huden, låter kanske konstigt men jag vet inte vad det beror på. Är detta normalt o ska man “sticka hål” på dessa? Bildar de mörka fläckar i ansiktet om de inte “punkteras”?

Kan AHA-behandling hjälpa mig? Har hört talas om en intensivbehandling på 10 gånger, är det verkligen nyttigt för huden att behandas 10 ggr med AHA-syra?
Tack på förhand!

De mörka fläckarna är hyperpigmentering som kommit p.g.a. inflammationen vid akne. De bleknar så småningom. Du skall absolut inte klämma eller sticka hål på bölder. Du får mer hyperpigmentering och fler bruna fläckar om du gör det p.g.a. större risk för inflammation. Jag tycker inte du skall pröva med AHA-behandling så länge du har aktiva akneförändringar. Möjligen kan man försöka när aknen helt har läkt ut.
När det gäller denna behandling har olika läkare mycket olika uppfattning om dess effekter. Det är framförallt privatpraktiserande hudläkare och plastikkirurger som ger denna behandling. Inom landstingssjukvården har vi inte denna behandlingsmetod så jag har ingen erfarenhet av AHA-behandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: