Ange ditt sökord

Annons:

Måste jag sluta träna, för att få bort mitt eksem?

Hej, jag behöver hjälp, för ett tag sedan ca 2 veckor sedan började jag få de små vätskefyllda blåsorna igen som jag brukar få då och då. Jag försökte få bort dem med kortisonsalva vilket vanligtvis brukar fungera men det slutar inte att komma nya blåsor. Nu har huden på händerna börjat bli väldigt torr på vissa delar samtidigt som det fortfarande finns väteskefyldda blåsor kvar. Vilken sorts salva ska jag använda, uttorkande eller fuktgivande? Jag tror också att jag har kommit underfund med varför problemen inte förvinner. Jag har börjat träna ganska mycket, ca 4-5 ggr/veckan, och jag har "problem" med att jag svettas ganska mycket. Det gör att det svider jättemycket på händerna och när svetten torkar in under strechen så börjar det sedan klia. På nätterna är det som värst. Jag vaknar av det och blir tvungen att gå upp och "skålla" händerna under kokhett kranvatten för att det ska sluta klia, för att sedan smörja in dem igen med kortison+fet salva. Ska jag behöva sluta träna pga detta? Finns det något sätt att förhindra svetten på händerna såsom några slags svett-avvisande vantar eller nåt? Är jättetacksam för svar för jag vet inte vad jag ska ta mej till.

Tack för Din fråga, men lite svårt att ge ett riktigt bra svar då det saknas diagnos (eller Du kanske inte har en säker diagnos?).
När Du pratar om blåsor tänker jag antingen på PPP, dvs en psoriasisvariant som sitter i händerna och man tror sjukdomen just är kopplad till svettkörtlarna (och även kopplad till rökning). Här kan det vara värt att sluta röka. Svårbehandlat tillstånd.
Sen kan man tänka sig en eksemvariant man kallar Dyhydrotiskt eksem, och man tror även här att svettkörtlarna/svettgångarna är engagerade, men man vet inte exakt hur.
Sen kan man naturligtvis tänka på någon infektion. Behandlingsmässigt är det mycket beroende på vilken diagnos det gäller. Allmänna råd är att undvika uttorkande handtvätt med tvål. Använd en "lättare" mjukgörare dagtid t.ex Propyless, som även är bakteriehämmande och ta en fetare till natten som t.ex Repair. Blir Du inte bättre tycker jag husläkaren eller en hudläkare bör titta på händerna för att ge ett diagnosförslag, och även diskutera lämplig behandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 november, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!