Ange ditt sökord

Annons:

Mår dåligt pga vikt

Jag är en tjej på 15 år och jag är cirka 168 cm lång. Jag väger 54 kg och tycker verkligen att jag väger för mycket. Jag har haft vissa perioder som jag inte har ätit något, bara druckit vätska, under cirka 2 veckor. Jag mår dåligt över min vikt och jag vill gå ner cirka 10 kg. Så fort jag äter något får jag ångest och mår dåligt över det. Jag försöker träna flera gånger i veckan, men eftersom jag ofta är sjuk så vill jag inte träna för mycket. Men jag undrar hur mycket bör jag egentligen väga? /Felicia, 15

Din längd och vikt ger ett BMI (Body Mass Index) på 19,1 vilket är normalt, dock i nedre delen av normalintervallet, på gränsen till undervikt. Din ambition att gå ner 10kg är alltså inte något att rekomendera, utan skulle leda till att du blir klart underviktig. Din uppfattning om din vikt inger viss misstanke om du uppfattar din kropp på ett sätt som för tankarna till ätstörning. Jag tycker att du ska kontakt med skolsöterska, husläkare eller, om det finns på din ort, en ätstörningsenhet. Be om hjälp att ta de här kontakterna om du känner att du inte förmår själv.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 8 februari, 2012

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.