Ange ditt sökord

Annons:

Lypsylberoende?

Hej!

Jag är 30 år, och har väldigt länge använt väldigt mycket lypsyl(eller andra liknande cerat). Jag tar på nytt lypsyl flera gånger i timmen. Någon gång ibland så blir jag extra mycket torr om läpparna. Det riktigt stramar om läpparna (främst underläppen) och det blir lätt sprickor i mungipan (har ganska liten mun, så om mungipan irriteras av tex. mat som nuddar vid mungipan så blir det kanske lättare sprickor när jag är så torr? Eller vad kan det annars bero på?) Min mun ser ofta lite rynkig ut.
Kan det vara en allergisk reaktion mot lypsylet? Jag har hört att om man använder för mycket så slutar läpparna att fukta sig själv.
Vad gör jag för att “vänja mig av” med det? Finns det någon bättre salva?
Har också hört att sprickor i mungipan kan uppkomma av fukt och bakterier. Kan det ständiga lypsylsmörjandet främja detta?

Tacksam för svar!

Hej!
Det låter som ett lindrigt eksem på läpparna. Sprickorna kan också vara ett led i det. Man vet inte riktigt om man kan smörja sig till ett "beroende" av krämer och salvor, men många upplever att det är så. Det finns exempel på kontaktallergi mot Lypsyl och andra läppsalvor, då underhåller man ju problemet med att ständigt smörja. Pröva att byta till någon annan fet kräm, i första hand Locobase Repair eller Ceridal salva.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 21 oktober, 2003 Publicerad: 21 oktober, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: