Ange ditt sökord

Annons:

Lyfta upp stor por?

Hej, jag har skrivit till er förut (för ca ett halvår sen) angående att jag fått en stor por på näsan (antagligen efter acne). Jag har läst lite vad ni skrivit till andra med samma problem och ni skriver att det finns metoder att lyfta upp sådana gropar.

Jag känner att jag verkligen skulle vilja göra ett försök att “lyfta” min grop. Men vart vänder jag mig? Vem bestämmer om jag får göra en sådan lyftning eller ej – jag eller läkaren? Jag har besökt en husläkare för att få hjälp och remiss till hudläkare. Jag var ganska ledsen och förtvivlad vid besöket för jag lider mycket av det här. Istället för remiss till hudläkare fick jag remiss till psyket! Jag tycker att mitt problem sitter mer på huden och näsan än i huvudet. Fast givetvis hänger kropp och psyke i hop.

Iallafall så vill jag gärna veta mer om hur man kan gå till väga för att åtminstone få diskutera med en hudläkare om min grop kan lyftas. Är det hudläkare inom landstinget som kan göra dessa “lyftningar”, eller måste man vända sig till privata plastikkirurgi kliniker i storstäderna? (De senare är jag lite rädd för.)

Snälla, snälla berätta så mycket ni kan om att lyfta acneärr i form av porer som är som gropar. Vilka som utför det, hur ofta det görs, hur resultatet blir, vart jag kan vända mig etc.

Det är väldigt bra att ni finns och svarar på frågor, för inom vården där jag bor är det väldigt svårt att få hjälp!
Tack för att ni finns!

Denna teknik att stansa ut en grop i huden och lyfta den och på så sätt släta ut ojämnheter, görs av en del privatpraktiserande hudläkare i första hand. Det är förstås läkaren som bestämmer om det kan göras och det är ju inte för att han/hon skall bestämma, utan för att läkaren är den som vet om det överhuvudtaget går att göra. Jag tror att tekniken är svår just på huden över näsan. När det gäller hur ofta det görs och slutresultatet så vet jag faktiskt inte så mycket om det, denna sorts resultat redovisas sällan.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: