Ange ditt sökord

Annons:

Ljusbehandling med UVB

Hej,
jag är en tjej på 20 år som hela mitt liv haft eksem och alltid smörjt mig med massa salvor. Förra året gick jag på ljubehandling med UVB-ljus som gjorde mig helt eksemfri för första gången på vintern. Nu har jag börjat plugga och kan därför inte sola. Min fråga är om det funkar att sola hemma, med solarie eller liknande och vilken sorts lampor man i så fall ska använda? Eksemen är ett stort problem för mig då dom sitter på hals, rygg och ansikte därför söker jag alternativa behandlingar.
Tack på förhand.

Vid eksembehandling brukar ljusbehandling med UV-ljus ha en både klådstillande effekt, stabiliserande effekt på huden och läkande effekt på eksemet. Rent medicinskt har man länge använt kombinationen av långvågigt UV-ljus (UVA) + kortvågigt UV-ljus (UVB) som varit bäst. Man har börjat gå över till sk smalbands-UVB (kallas ibland för TL-01). UVB-ljus är mycket starkare än UVA-ljus, ca 1000 ggr och därmed är risken större att bränna sig, varför man ska vara medicinskt kunnig för att behandla sig själv med UVB.
Mitt råd är att antingen pröva med "vanlig" solariesol (UVA) som många gånger kan vara effektivt. Finns inte detta/har inte tillräcklig effekt, kan Du få medicinskt UV-ljus via privat hudläkare, hudklinik eller kanske PSO's behandlingsanläggning på orten där Du bor (PSO=Psoriasisförbundet, se deras hemsida www.pso.se).
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 12 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!