Ange ditt sökord

Annons:

Ljusöverkänslighet vid behandling med antiinflammatoriskt preparat?

Hej doktorn!

Har skadat en led i min tumme och fått Brexidol (20mg tabl.) av min läkare. Jag tror mig hört att man ska vara försiktig med solen när man äter denna typ av preparat. Min fråga är vad som kan hända? Får man lättare soleksem eller kan det ge mer bestående men om man vistas för mycket i solen?

Brexidol är ett antiinflammatoriskt icke-kortison så kallad NSAID-preparat. Överkänslighet mot solljus står som en sällsynt (<1/1000) biverkan i Fass. Det som kan hända är att man kan få olika typer av utslag som exempel soleksem, men dessa läker ju efter man slutat sola. Själv har jag faktiskt aldrig träffat någon patient som fått denna typ av ljusreaktion, trots att dessa läkemedel är mycket vanliga.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 27 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: