Ange ditt sökord

Annons:

Lichen sclerosus

Hej!
Har sedan flera år denna åkomma i underlivet och smörjer regelbundet med Dermovat, som är den enda möjliga lösningen enligt alla dom gynekologer jag träffat. Mina besvär har gjort att jag sedan sex år tillbaka omöjligt kan ha samlag med penetrering, det känns som att öppna ett sår. Läkarna säger att det heller inte finns något kirurgiskt ingrepp som kan hjälpa mig. Har svåra ärrbildningar som ständigt spricker sönder. När jag läser era svar om denna sjukdom verkar det som att den inte bedöms som kronisk, utan kan avhjälpas med en tids behandling. Jag är inte benägen att hålla med, och jag anser att sjukdomen hålls alltför anonym och att man borde informera speciellt unga kvinnor mera om detta eftersom man bl a bör tänka på att inte tvätta sitt underliv med tvål och vatten och inte ha samlag om man inte vill, alltså om man är för torr. Det är tråkigt att aldrig mer kunna genomföra ett normalt samlag när man bara är 40 år.
Jag skulle gärna vilja veta om det finns någon alternativ behandling?

Lichen sclerosus et atroficus (LSA) är precis som du säger ibland en mycket långdragen och kronisk hudsjukdom som ger svåra besvär. Det är dock inte så att den orsakas av de faktorer du nämner. Tvätt med tvål och vatten eller ofrivilligt samlag ger inte denna sjukdom. Alternativa behandlingar har prövats men inget riktigt bra finns ännu ordentligt dokumenterat.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 26 december, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: