Ange ditt sökord

Annons:

lichen ruber

Hej Ylva!

Jag undrar om det finns något samband mellan lichen ruber distrubuerat på armar och ben och lichen ruber planus i underlivet. Jag undrar dessutom om lichen ruber orsakas av en svamp.

Jag har det senaste halvåret fått utslag vid vrister, runt knäna och på underarmar, ofta i läkta rivsår och skadad hud. För åtta år sedan hade jag utslag i ett "band" över ena låret. En biopsi togs då och lichen ruber fastställdes. Jag behandlade med Elocon salva 0.1 % och utslagen läkte ut. Jag tyckte att mina nya utslag liknade de tidigare och behandlar nu med samma salva och får effekt. Jag har nyligen fått lättare klåda och torrhet i underlivet och undrar nu om det också kan vara lichens (jag har annars misstänkt svamp). Jag har en hudspricka som svider nära slidöppningen. Jag ser inga "vita strimmor" som ofta beskrivs för lichens i slemhinnor (inte heller i munhålan). Hur behandlas lichen i underlivet?

Svar till signaturen JL
Vid lichen ruber kan man ha utslag på hud och slemhinnor i munhåla och/eller underliv. Det är inte så ovanligt att man har lichen ruber på slemhinnorna i underlivet. Lichen ruber orsakas inte av svamp! Orsaken är okänd men man ser en kraftig inflammation precis vid gränsen överhud-underhud vid mikroskopisk undersökning av huden. Man har ingen riktigt bra behandlingsmetod för lichen i underlivet. Man prövar i första hand stark kortisonkräm. Om detta inte hjälper finns andra behandlingsmetoder som är under utprovning. Det är svårbehandlat och bör skötas av hud- specialist.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 17 juli, 2002 Publicerad: 17 juli, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: