Ange ditt sökord

Annons:

lichen planus

Hej Ylva!
Har sedan i slutet av augusti fått små röda fläckar, oregelbundna och torra, som efterhand övergått till småsår med fjällbildning. Dessa fläckar förekommer rikligt på bröstet, axlarna och ryggen. Samtidigt finns här små blåsor och ojämnheter som hittills inte kliat nämnvärt.
Provade först ett fotsvampsspray, men då irritation och klåda uppstod slutade jag med den behandlingen. En god vän till mig trodde att jag fått lichen planus. Jag vill gärna veta mer om den hudsjukdomen, hur den uppkommer och vad den innebär för patienten. Eller vad tror doktorn ?Tacksam för svar.
Martin

Svar till Waterboy
Lichen ruber planus är en hudsjukdom som yttrar sig som intensivt kliande blåröda 3mm-5mm stora, platta kantiga upphöjda förändringar (papler) som oftast sitter kring handleder, över handryggar och kring fotleder. Dessa förändringar kan flyta ihop till större områden över fotsulor och handflator. Man kan också ha lichen ruber över hela kroppen. Det kliar alltid. Det du beskriver låter inte så likt lichen ruber. Läs mer om denna hudsjukdom i dermatologens patientinformation på vår hemsida.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 9 oktober, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: