Ange ditt sökord

Annons:

Lichen p

Jag har en vän sedan 24 år.Han är född-39 och fick för sedan 15 år diagnos Lichen p..ruben, något sådant ivarjefall. Det var mest på underben fram armar.Det läktes väl ut mestadels men aldrig helt.I omgångar har han fått infektioner som även kunnat gå inåt i någon led o.dyl.Men nu sedan ca 2 mån. tillbaka tog klåda och utslagen en väldig ökning och styrka. Klådan är så intensiv. Har nyligen haft en antibiotika kur.Mjukgörande-cortisonsalvor som även förut har ordinerats av olika slag. Tilläggas bör att han sedan ca 1 1/2 år ca konstaterade ha diabetes. Dosen inculin har varit svår att hitta fram till och är ändå inte "perfekt". För blodtryck och hjärta har han medicinerat iflera år innan. Vi har sökt intensivt efter en läkare eller annan person som kunnat hjälpa till att ställa rätt diagnos,långsiktig behandling- ett utredningssyftande behandlings program, men misslyckats med kontakt på hans vårdcentral likaså på jourmottagningar och akut.Hittintills har ingen remiss heller utfärdats till då specialist ell. dyl. Klådan är så besvärlig.Den har nu spritt sig till hela kroppen,magen,bröstet,ryggen händer,fötter.Det är bara ansiktet och stjärten som inte är angripit. Han påvisligen INTE bra, säger att han inte längre står ut snart. Allt han vill just nu är att bli inlagd,utredd och få hjälp åtminstånde lindring.Han har svårt att gå tillochmed. Det som är händerna flagnar men kliar intensivt också.Vad ska han göra och hur ska han bete sig för att bli bemött med den vård han faktiskt är berättigad till? Jag läste just nyss på den här sajten att just blodtrycksmediciner,diabetesmediciner också kan påverka denna sjukdom även ge liknande besvär som är omöjliga att urskilja från Lichen! Hjälp min vän han är bara en bråkdel av sig självt. Han är min 8-åriga dotters enda manliga kärlek och fadergestalt,(plastpappa)somhon säger,fastän han inte bor med oss. Hon Är hans solstråle och de verkligen älskar varandra.Han är så snäll och god med henne,inte det ens kan lyfta honom nu och hon lider i det tysta.

Svar till carina
Lichen ruber planus kan ibland vara en mycket utbredd och besvärlig hudsjukdom!! Just klådan kan vara mycket intensiv. Precis som du skriver kan ibland mediciner framkalla eller försämra lichen ruber. Om inte lokalbehandling hjälper behöver man ibland kortison i tabletter eller annan medicinering. Om din vän har mycket besvär och inte blivit hjälpt på sin vårdcentral bör han absolut få remiss till en hudspecialist, tycker jag.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 14 oktober, 2002 Publicerad: 14 oktober, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: