Ange ditt sökord

Annons:

Laserbehandling

Hejsan. Börjar med att tacka för en kanonbra sida. Citerar följande som jag läst "Erbium-YAG laser
Erbium-YAG lasern är den senaste lasern inom laser-
teknologin för att reducera rynkor, förbättra hud-
strukturen i ansiktet samt att peela ett ansikte som
har acneärr. Den tidigare föregångaren till Erbium-YAG
lasern är koldioxidlasern (ultrapulslasern). Skillnaden
mellan dessa är att koldioxidlasern ger en större skada
i vävnaden, vilket ger en långsammare och smärtsam-
mare läkning. Rodnaden efter behandling med koldioxid-
lasern kan sitta i upp till 6-8 månader, medan den för-
svinner efter ca 1-2 månader, ibland mindre, med Erbium-
YAG lasern.
Med Erbium-YAG lasern kan du behandla dig med endast
lokalbedövning, utan att känna obehag. Lasern avlägsnar
varsamt hudlager efter hudlager med en intensiv ljusstråle,
vilket gör att rynkor och acneärr försvinner eller minskar,
samt ger uppstramning av huden upp till 10-20%." Jag skulle bli jätteglad om du kan ge mig lite tipps/råd/info/erfarenheter. Helt enkelt få höra dina åsikter om behandlingen jag funderar på att göra. Orsaken till att jag tänker/funderar på att genom gå behandlingen är pga accneärr som jag fått. Dom är godartade (små, små svarta gropar.) Jag har också läst om komplikationer man kan få. Citerar fakta om dom också. "Ärrbildning: Detta är mer vanligt med koldioxidlasern.
Erbium-YAG lasern är skonsammare och ger en mindre
skada på vävnaden.

Hypopigmentering (huden blir blek): Denna komplikation
är vanligare med koldioxidlasern.

Hyperpigmentering (huden blir brunfläckig): Detta före-
bygger du genom att använda solskyddsfaktor 30 de
första sex månaderna efter behandlingen." Skulle bli jätteglad om du kunde ge lite synpunkter på den här faktan. Man vill ju som sagt inte förstöra sitt annsikte och se ut som ett "freak" efter behandlingen. Såg precis en hemsk dokumentär där folk fick sina annsikten förstörda. Tack och hej.

Svar till Funderar
Jag tycker du fick med det mesta av svaren i din fråga och dina citat. Jag har själv ingen som helst erfarenhet av denna typ av behandling som ju betraktas som "kosmetisk kirurgi". Inom landstingsjukvården där jag arbetar gör vi inte denna typ av behandling. Dessa behandlingar görs framförallt av privatpraktiserande plastikkirurger och några privata hudläkare. Jag vet ungefär så mycket som du skrivit att YG-lasern lär vara skonsammare men att risk finns för ärrbildning, minskad eller ökad pigmentering och även risk för infektioner efter operationen. När det gäller kirurgisk behandling kan man aldrig försäkra sig till 100 procent att resultatet blir lyckat, det gäller nog all behandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 8 oktober, 2002 Publicerad: 8 oktober, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: