Ange ditt sökord

Annons:

Långvarigt, vätskande eksem på foten

Hej,
Jag besökte läkare för ca 1 år sedan och fick pencillin, anti-bakteriell kräm och Cortisonsalva. Diagnosen den gången var staffylokocker om jag inte minns fel. Det gällde då små, vätskande utslag i ansikte, på armar och bål. Hade även ett större utslag på höger fot som aldrig blev bra. Förutom det sistnämnda, försvann alla övriga symptom.

Hela översidan av höger fot är nu täckt av ett vätskande, rosa eksem som aldrig vill bli bra. Det kan stundtals bli bättre, men kommer oftast tillbaka. Jag använder receptfri kortisonsalva, vilket gör eksemet bättre. Försöker använda salvekompress för att inte slita på eksemet när jag måste använda skor under längre tid. Vet inte riktigt hur jag ska behandla detta. Eksemet är som sagt rosa, vätskande och med tunn, blank hud. Ibland torkar det, men skorpor slits lätt av och ibland uppstår blödande sprickor - sen är jag tillbaka där jag började.

Skulle vara otroligt tacksam för hjälp.

/ Rikard

Vid eksembesvär i huden blir huden torr och sprucken. Detta innebär att kroppens normala försvar mot bakterier försämras. Just när eksemet vätskar sig och har intorkat sekret är det oftast en kombination av eksem+bakterieinfektion. Man talar om mikrobiellt eksem. Detta kan ibland vara svårbehandlat och kräver många gånger en kombination av antibiotikatabletter tillsammans med en kraftfullare kortisonkräm, t.ex Elocon.
Om besvären är måttliga och det inte är så besvärligt skulle Du kunna pröva med Daktacort eller Cortimyk på apoteket (receptfritt) som är en svag kortisomkräm med både svamp- och bakteriedödande egenskaper. Tvätta huden med tvål+vatten, mjukgörande kräm och använd ovan beskrivna kräm 2 gånger dagligen i 1-2 veckor innan Du börjar glesa ut behandlingarna. Blir Du inget bättre, tycker jag en läkare ska hjälpa Dig med foten. Lycka till, Anders.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 22 juli, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!