Ange ditt sökord

Annons:

Långvariga utslag

Hej! Det började med ett utslag i ljumsken. Trodde först det var en vanlig hårsäcksinflammation med det betedde sig annorlunda. Huden liksom skrumpnade bort och det blev ett vätskande sår. Sedan spred det sig och fler “runda utslag med ett sår i mitten” dök upp. Bland annat på andra sidan, insidan av låren och även enstaka på rumpan. Behandlade med Lamisil och då torkade såren och det bildades en sårskorpa. Nu “ploppar” det ut ett enstaka här och där men det verkar snart ge sig. Förloppet har pågått i 3 veckor. Men nu har min son fått likadana på sin rumpa och min man vid könshåren. Vad är det vi har drabbats av? Har ni någon aning? Det kliar något när skorpan kommer och innan den släpper. Före det känns det som ett brännsår.

Jag misstänker att ni fått svinkoppor (impetigo). Detta är mycker smittsamt och orsakas så gott som alltid av stafylokocker. En vanlig form är så kallad blåsbildande svinkoppor (bullös impetigo). Då ses runda vätskande områden som kan sprida sig över stora delar av kroppen. Ni bör omgående ta kontakt med er vårdcentral.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: