Ange ditt sökord

Annons:

Läkemedel mot psoriasis?

Hej, jag undrar vad det finns för sorts läkemedel mot psoriasis? Det är inte jag som har psoriasis, men min mor har det och min morfar hade det när han levde. Så jag skulle vilja veta så att min mor kan få bort det värsta av psoriasis i alla fall. Och så undrar jag om det är ett genetiskt arv?

Hej!
Det finns ett genetiskt samband vid psoriasis, och det är vanligare att barn till psoriatiker får sjukdomen, än om föräldrarna inte har den. Det är dock också vanligt att få psoriasis utan att föräldrarna har det. Vid lindrig psoriasis är behandlingen enkel och behaglig: Sol, salta bad och kortisonkräm i ett schema under några veckor. Vid besvärligare former ges ljusbehandling vid hudklinik i särskilda ljusboxar. Det finns också tablettbehandling med cellgifter för svåra former. Det har kommit nyare immunnedsättande läkemedel, tex Remicade, inom reumatologin. De ges för närvarande till svår psoriasis med ledbesvär och har mycket bra effekt i många fall. Hjälp med psoriasis kan man få vid psoriasisförbundets behandlingsanläggningar eller på hudklinik.
Till båda dessa krävs i Stockholm remiss.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!