Ange ditt sökord

Annons:

Läkemedel mot psoriasis?

Hej, jag undrar vad det finns för sorts läkemedel mot psoriasis? Det är inte jag som har psoriasis, men min mor har det och min morfar hade det när han levde. Så jag skulle vilja veta så att min mor kan få bort det värsta av psoriasis i alla fall. Och så undrar jag om det är ett genetiskt arv?

Hej!
Det finns ett genetiskt samband vid psoriasis, och det är vanligare att barn till psoriatiker får sjukdomen, än om föräldrarna inte har den. Det är dock också vanligt att få psoriasis utan att föräldrarna har det. Vid lindrig psoriasis är behandlingen enkel och behaglig: Sol, salta bad och kortisonkräm i ett schema under några veckor. Vid besvärligare former ges ljusbehandling vid hudklinik i särskilda ljusboxar. Det finns också tablettbehandling med cellgifter för svåra former. Det har kommit nyare immunnedsättande läkemedel, tex Remicade, inom reumatologin. De ges för närvarande till svår psoriasis med ledbesvär och har mycket bra effekt i många fall. Hjälp med psoriasis kan man få vid psoriasisförbundets behandlingsanläggningar eller på hudklinik.
Till båda dessa krävs i Stockholm remiss.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: