Ange ditt sökord

Annons:

Kroniskt polymorft ljuseksem

Jag lider av extrem överkänslighet mot solens direkta strålning. 5 minuter räcker för att jag på kvällen skall få myggbettsliknande utslag där solen träffat huden. Vid 10-20 minuters strålning blir det riktigt stora vätskefyllda brännblåsor upp till 3-5 cm i diameter. Jag har tidigare fått behandling med PUVA tabletter, men det är ganska jobbigt, jag klarar bara 3 sek från början i UVA-solariet. Därför jag har avstått de sista 5 åren. ("Vilat".) Min fråga är, om det på senare år kommit något nytt för oss som har svåra problem? Kanske det är dags för mig att återuppta mina besök på hudkliniken?

Hej!
Du har en svår form av ljuskänslighet och bara det är anledning att någon gång få en konsultation hos hudspecialist. Det finns ju även andra solkänsliga hudsjukdomar, tex porfyri. Beträffande PUVA-behandling så är det allmänt sett en alltmer ovanlig behandling sedan man sett att den har långtidsrisker såsom hudcancer. Det gäller dock mest vid tex psoriasis som får många behandlingar. Vanligen ges numera antingen en blandning av kortvågigt (UVB) och långvågigt (UVA) ljus, eller smalspektrum UVB. Man kan ju också i besvärliga fall ge tabletter tex antimalariamedel, även sk betakaroten som är koncentrat av karoten (morot). Jag tycker att du bör be din husläkare om remiss till hudspecialist, gärna antingen när utslagen är väldigt svåra för ev provtagning och utredning, eller när det är alldeles "lugnt" inför solsäsongen kanske mars-april.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!