Ange ditt sökord

Annons:

Kroniskt polymorft ljuseksem

Jag lider av extrem överkänslighet mot solens direkta strålning. 5 minuter räcker för att jag på kvällen skall få myggbettsliknande utslag där solen träffat huden. Vid 10-20 minuters strålning blir det riktigt stora vätskefyllda brännblåsor upp till 3-5 cm i diameter. Jag har tidigare fått behandling med PUVA tabletter, men det är ganska jobbigt, jag klarar bara 3 sek från början i UVA-solariet. Därför jag har avstått de sista 5 åren. ("Vilat".) Min fråga är, om det på senare år kommit något nytt för oss som har svåra problem? Kanske det är dags för mig att återuppta mina besök på hudkliniken?

Hej!
Du har en svår form av ljuskänslighet och bara det är anledning att någon gång få en konsultation hos hudspecialist. Det finns ju även andra solkänsliga hudsjukdomar, tex porfyri. Beträffande PUVA-behandling så är det allmänt sett en alltmer ovanlig behandling sedan man sett att den har långtidsrisker såsom hudcancer. Det gäller dock mest vid tex psoriasis som får många behandlingar. Vanligen ges numera antingen en blandning av kortvågigt (UVB) och långvågigt (UVA) ljus, eller smalspektrum UVB. Man kan ju också i besvärliga fall ge tabletter tex antimalariamedel, även sk betakaroten som är koncentrat av karoten (morot). Jag tycker att du bör be din husläkare om remiss till hudspecialist, gärna antingen när utslagen är väldigt svåra för ev provtagning och utredning, eller när det är alldeles "lugnt" inför solsäsongen kanske mars-april.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: