Ange ditt sökord

Annons:

Kronisk urticaria

Hej!

Jag har haft urticaria i fem år nu och periodvis har jag varit nästan symtomfri men nu har den blossat upp igen. Även om jag äter 4-6 Clarityl om dagen så får jag hela tiden nya utslag. Det besvärligaste är att jag är så tungandad och att jag blir lätt anfådd, t ex när jag går upp för en trappa. Jag reagerar på värme, tryck, ansträngning och stress. Har tyvärr bara en husläkare som hjälper mig nu och han är inte så kunnig på det här. Min situation är ohållbar för jag jobbar på ett äldreboende och det är väldigt ansträngande.
Är det vanligt att man får problem med andningen när man har urticaria och vad kan man göra åt det? Har svårt att äta mer Clarityl för jag är redan så trött att jag sover bort min fritid.

Finns det någon förening eller liknade där man kan prata med andra med samma sjukdom och byta råd?

Om du blir tungandad när du anstränger dig när du går i en trappa, talar detta för hjärtsvikt och inte orsakat av urticaria. Den typ av urticaria du har är så kallad fysikalisk urticaria som alltså utlöses av fysikaliska faktorer. Denna form av urticaria brukar inte ge påverkan på andningsvägarna. Om inte enbart Clarityn hjälper kan man kombinera olika antihistaminer för bättre effekt. Du bör dock absolut ta kontakt med din husläkare för att kontrollera ditt hjärta.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: