Ange ditt sökord

Annons:

Kronisk lichen?

Hej!
Jag är 33 år och har sedan flera år på hela kroppens “framsida” men mest på underbenen 30-50 en del klarröda och en del lite bruna oregelbundna fläckar. Man kan se att huden är förtunnad och att det översta hudlagret liksom “saknas” på dessa partier. En del av fläckarna kan vara lite såriga och tål inte att rakas på. (Dock blir det inte bättre av inte raka sig alls). En del fläckar har flutit ihop så att de blir som ett lite större skadat parti. Det kliar inte. Jag har nu upptäckt att det blivit värre och att det nu kommer nya s k fläckar/prickar. Mjukgörande gör varken till eller från. Jag har fått stora komplex p g a av detta och går inte längre i kjol eller shorts, då folk tittar. En del tror att man är sönderrakad. För något år sedan togs ett prov från benet som påvisade kronisk lichen men fick i övrigt ingen förklaring, möjlig behandling för detta. Vart kan jag vända mig? Finns det ingen mer hjälp att få? Har jag ingen vitamin- mineralbrist eller annat som är fel med kroppens s k försvar? Vore tacksam för råd då detta är mycket besvärande.

Svar till signaturen Ulrika
Lichen ruber är en hudsjukdom som yttrar sig som starkt blåröda ofta litet platta kantiga utslag ofta kring handleder och på ben med stark klåda. Förloppet är långdraget, ofta flera år. Det är också vanligt att när förändringarna på resten av kroppen läkt, finns det på benen utslag kvar som då blir brunaktiga och fjällande. Behandlingen är i första hand stark kortison-kräm.
Man vet inte orsaken till lichen ruber men det orsakas inte av brist på vitaminer eller mineraler.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 27 maj, 2002 Publicerad: 27 maj, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: