Ange ditt sökord

Annons:

KPP

Keratoderma palmoplantaris,
Jag skulle vilja ha lite information om den sjukdomen.
Både jag och min dotter har den.Jag jobbar som undersköterska och vistas mycket i vatten och känner att det inte är bra för mina händer.Har funderat mycket på sjukdomen.
Tack på förhand,

Svar till signaturen Marina
Keratoderma är ett samlingsnamn för flera olika typer av hudsjukdomar, där man har en förtjockning av huden i handflator och fotsulor. Det jag tror du tänker på och sannolikt har liksom din dotter är den ärftliga typ av keroatodermi som är vanlig i Norrland och i släkter som kommer från Norrland. Vid denna sjukdom har man alltså en ärftlig oförmåga att bilda ett normalt hornlager främst i handflator och fotsulor. Symtomen kommer oftast i barndomen eller i tonåren och yttrar sig alltså som tjock hud ofta med sprickbildning. Behandlingen är att smörja huden med mjukgörande och täcka sprickbildningar med en hydrokolloid platta. Kortisonsalvor saknar effekt då ingen inflammation föreligger. I svåra fall kan tablettbehandling med A-vitaminderivat så kallat acitretin behövas. Vid denna sjukdom är kanske ett arbete med mycket våtkontakt ej så lämpligt då huden lätt blir alltför uppluckrad och irriterad. Något bot finns ej då det är en ärftlig rubbning men behandling hjälper. Socialstyrelsen har en hemsida som beskriver just olika ärftliga sjukdomar, WWW.sos.se. Där kan du nog hitta mer information.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 1 februari, 2002 Publicerad: 1 februari, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: