Ange ditt sökord

Annons:

Kortisonbehandling, psoriasis

Hej, jag är en kille på 21 år som har haft psoriasis sen jag var 16 år. Jag har ganska bra kontroll över min psoriasis idag, jag har lärt känna min kropp bra. Jag använder ofta betnovat liniment för hårbotten och betnovat kräm för huden. Och jag undrar vad det finns för bieffekter av kortisonbehandling?

Lokalt givet kortison är många gånger standardbehandling av lindrig/medelsvår psoriasis. Använder man det rätt och inte dagligen får många inga problem. Använder man kortison på samma ställe under lång tid kan huden bli tunnare och lite mer lättirriterad. Man bör även tänka på sina fingertoppar, ifall man smörjer sig utan plasthandskar. Man ska vara noga med att tvätta av händerna efter smörjning. Använder man kortison länge på samma ställe kan dessutom kroppen utveckla "resistens", dvs man får sämre effekt än från början. Då är det bra att göra uppehåll med behandlingen nån vecka, sen kan man starta igen. En stark kortisonkräm som Betnovat ska dessutom inte användas till ansiktet eller hudvecken, då finns hellre receptfri Hydrokortison på Apoteket.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 3 februari, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!