Ange ditt sökord

Annons:

Kontakteksem

Hej!
Jag undrar hur det kommer sig att man får typ blåsor på händer om man tar i växter, typ blommor, sallad etc. Undrar även varför det går att ta i sallad på vinter men ej på sommar? Vad i kroppen/huden är det som framkallar denna allergi?

Mvh: Malin Hansson

En del ämnen som finns i blommor och växter är vad man kallar för foto-toxiska. De mest kända är Björnfloka älggräs, selleri och morötter. De innehåller ämnen som förstärker solljuseffekten, så man får en "brännskada" där växtsaften suttit. Vissa kan få liknande reaktion även på parfymer. Detta är ingen äkta allergisk reaktion, utan en "solskada" av kombinationen växtsaft + UltraViolett solljus.
Sen av vissa växter kan man vara allergisk, t.ex mot primula (ser ut som en stor gullviva). Det blir mer en ilsken eksemreaktion med klåda, torrhet, rodnad och fjällning. Det kan ibland vara lite svårt att skilja dem åt, utan behöver utredas. Har Du besvär och inte vet hur Du ska tackla problemet, tycker jag Du tar kontakt med Din husläkare/vårdcentral för hjälp och eventuellt vidare på remiss till en hudläkare.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 13 mars, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!