Ange ditt sökord

Annons:

Kontaktallergi

Vad innebär kontaktallergi?
Om man skulle vara allergisk mot ngt. ämne i kläderna har man då eksem exakt där kläderna är på kroppen dvs. hela mig?
Om man har kontakt allergi blir man då bättre på sommaren? Eller är det lika året runt?
Hur ser denna typ av eksem ut? Små prickig över kroppen/knottrig (tills det kliats röda) eller är det stora röda eksem?

Tacksam för svar

Hej! Kontaktallergi betyder att huden sensibiliserats (gjorts känslig) mot något ämne, så att vita blodkroppar i huden minns det ämnet och sätter igång en inflammation nästa gång de träffar på ämnet. Nickel är ett vanligt exempel på sådan allergi. Man får reaktionen just där ämnet suttit.
Av nya kläder med starka färgämnen eller andra kemiska substanser, kan man också får en hudreaktion som kallas toxisk, dvs den är direkt retande och det kan hända första gången man träffar på ämnet, inga "minnesceller" finns.
En hudläkare kan hjälpa dig att bedöma om du behöver lapptestas som utredning av eventuell kontaktallergi.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 4 juni, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!