Ange ditt sökord

Annons:

Kontaktallergi mot parabener, ansiktseksem

Hej!
Jag har haft atopiskt eksem som liten och har väldigt torr hud och känslig hud i ansiktet och tål inga produkter alls, får eksem och måste då smörja med kortison, som jag sedan får akne av som biverkning. Jag tål inte citrusfrukter, äpplen, päron och en massa olika fruktjuicer – får då massa eksemfläckar i ansiktet dagen efter (så jag äter inte dessa frukter). Jag har fått veta att jag är kontaktallergisk mot stearylalkohol och parabener. Vad kan jag använda för mjukgörande och rengörande för ansiktet (på alla innehållsförteckningar jag har läst så finns det parabener). Har ni några tips? Är jätteledsen då jag inte kan sminka mig längre då det finns parabener i allt smink.

Parabener är en vanligt använt konserveringsmedel som ofta används i kosmetika- och hudvårdsprodukter. Generellt sett är detta en "snäll" produkt och det ger sällan upphov till allergiska besvär (med det kan förekomma).

Har man atopi i botten, gör det ofta att huden är lite allmänt känslig utan att man för den skull behöver vara allergisk mot olika produkter. Det kan vara av värde att efterkontrollera uppgivet testresultat, då stearylalkohol inte ingår i några vanliga testserier vid testning av "hudallergi" på en hudmottagning (om det inte är på en yrkesdermatologisk mottagning).

Apoteket ska kunna informera Dig om vilka av deras produkter som inte innehåller parabener som konserveringsmedel, t.ex Caress och Propyless. Ang sminket har ACO tagit fram en serie för personer med allergiska besvär som finns på Apoteket (vet tyvärr inte vilket konserveringsmedel de innehåller). Annars brukar HM's kosmetikaserie "Isadora" fungera för personer med känslig hy (osäker om konserveringsmedlet).

Hoppas det ger Dig lite vägledning. I annat fall får Du ta en längre diskussion med den läkare som utfört testet / är Din behandlande läkare.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: