Ange ditt sökord

Annons:

Kontaktallergi mot parabener, ansiktseksem

Hej!
Jag har haft atopiskt eksem som liten och har väldigt torr hud och känslig hud i ansiktet och tål inga produkter alls, får eksem och måste då smörja med kortison, som jag sedan får akne av som biverkning. Jag tål inte citrusfrukter, äpplen, päron och en massa olika fruktjuicer - får då massa eksemfläckar i ansiktet dagen efter (så jag äter inte dessa frukter). Jag har fått veta att jag är kontaktallergisk mot stearylalkohol och parabener. Vad kan jag använda för mjukgörande och rengörande för ansiktet (på alla innehållsförteckningar jag har läst så finns det parabener). Har ni några tips? Är jätteledsen då jag inte kan sminka mig längre då det finns parabener i allt smink.

Parabener är en vanligt använt konserveringsmedel som ofta används i kosmetika- och hudvårdsprodukter. Generellt sett är detta en "snäll" produkt och det ger sällan upphov till allergiska besvär (med det kan förekomma).

Har man atopi i botten, gör det ofta att huden är lite allmänt känslig utan att man för den skull behöver vara allergisk mot olika produkter. Det kan vara av värde att efterkontrollera uppgivet testresultat, då stearylalkohol inte ingår i några vanliga testserier vid testning av "hudallergi" på en hudmottagning (om det inte är på en yrkesdermatologisk mottagning).

Apoteket ska kunna informera Dig om vilka av deras produkter som inte innehåller parabener som konserveringsmedel, t.ex Caress och Propyless. Ang sminket har ACO tagit fram en serie för personer med allergiska besvär som finns på Apoteket (vet tyvärr inte vilket konserveringsmedel de innehåller). Annars brukar HM's kosmetikaserie "Isadora" fungera för personer med känslig hy (osäker om konserveringsmedlet).

Hoppas det ger Dig lite vägledning. I annat fall får Du ta en längre diskussion med den läkare som utfört testet / är Din behandlande läkare.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 augusti, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Problem med mycket förhud

Hej! Jag har väldigt mycket förhud. Dels är det svårt att använda kondom och dels svullnar den ganska ofta efter sex. Jag har kontaktat vårdcentralen om detta men de har inte kunnat ge mig något vettigt svar alls, inte ens vem som ska kontaktas. Så nu undrar jag: vad ska jag göra? Vem kontaktar jag?

Hud & Hår

Kan hund bära på människoskabb?

Kan hund bära på människoskabb? Jag undrar hur man behandlar hunden om familjen drabbats av skabb (människoskabb). Kläder ska tvättas och möbler och mattor tvättas eller vädras i flera dygn. Hur gör man med hunden? Kan den bära skabb som sedan återsmittar?

Hud & Hår

Ansiktskräm mot torr hud

Jag är en 22 årig tjej som efter många års besvär äntligen blivit av med min eländiga acne. Jag har så långt som jag kan minnas varit på jakt efter rätt hudvårdsprodukter och hittade tillslut en ansiktstvätt som funkar utmärkt för just rengöring. Problemet är bara att jag blir så torr, och därför söker jag nu en ansiktskräm. Vill helst inte använda mig utav feta ansiktskrämer, har du tips på någon tunn men återfuktande ansiktskräm?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.