Ange ditt sökord

Annons:

Kontaktallergi mot parabener, ansiktseksem

Hej!
Jag har haft atopiskt eksem som liten och har väldigt torr hud och känslig hud i ansiktet och tål inga produkter alls, får eksem och måste då smörja med kortison, som jag sedan får akne av som biverkning. Jag tål inte citrusfrukter, äpplen, päron och en massa olika fruktjuicer - får då massa eksemfläckar i ansiktet dagen efter (så jag äter inte dessa frukter). Jag har fått veta att jag är kontaktallergisk mot stearylalkohol och parabener. Vad kan jag använda för mjukgörande och rengörande för ansiktet (på alla innehållsförteckningar jag har läst så finns det parabener). Har ni några tips? Är jätteledsen då jag inte kan sminka mig längre då det finns parabener i allt smink.

Parabener är en vanligt använt konserveringsmedel som ofta används i kosmetika- och hudvårdsprodukter. Generellt sett är detta en "snäll" produkt och det ger sällan upphov till allergiska besvär (med det kan förekomma).

Har man atopi i botten, gör det ofta att huden är lite allmänt känslig utan att man för den skull behöver vara allergisk mot olika produkter. Det kan vara av värde att efterkontrollera uppgivet testresultat, då stearylalkohol inte ingår i några vanliga testserier vid testning av "hudallergi" på en hudmottagning (om det inte är på en yrkesdermatologisk mottagning).

Apoteket ska kunna informera Dig om vilka av deras produkter som inte innehåller parabener som konserveringsmedel, t.ex Caress och Propyless. Ang sminket har ACO tagit fram en serie för personer med allergiska besvär som finns på Apoteket (vet tyvärr inte vilket konserveringsmedel de innehåller). Annars brukar HM's kosmetikaserie "Isadora" fungera för personer med känslig hy (osäker om konserveringsmedlet).

Hoppas det ger Dig lite vägledning. I annat fall får Du ta en längre diskussion med den läkare som utfört testet / är Din behandlande läkare.
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 2 augusti, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Hud & Hår

Är det skadligt med fotmask?

Jag skulle vilja använda en exfolierande fotmask för mina torra fötter så de är lena och fina lagom till sommaren. Jag har dock läst recensioner som menar att det skadar fötterna i längden, är detta sant? Vad skulle jag i så fall kunna använda istället?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: