Ange ditt sökord

Annons:

Konstiga utslag i ansiktet

Hej! Jag och min flickvän har sedan drygt ett halvår tillbaka besvärats av utslag, typ plitor i ansiktet. Utslagen, som framförallt uppkommer runt ögonen och munnen, kommer och går. Vi har dem några dagar och sedan försvinner de i några dagar. De vätskar inte och kliar inte och liknar inte finnar eller något dyl. Min flickvän besväras av psoriasis, främst i hårbotten, men jag har inte haft några hudproblem tidigare. Vad kan detta bero på? Vi är båda i trettioårsåldern. Kan det vara skadedjur, typ vägglöss eller mögelrelaterat? Vi har inte sett varken insekter eller mögel, men vi bor i ett äldre lite “skabbigt” hyreshus och utslagen har blivit bättre när vi har varit hemifrån. En allmänläkare har tittat på våra symptom och uteslutit herpes och smittkoppor.

Hej!
Just herpes och smittkoppor tillhör de diagnoser man kan definitivt utesluta även genom att bara läsa din beskrivning: Herpes ger värre symtom, blåsor som kliar o gör ont. Smittkoppor finns ej i Sverige sedan många år. Impetigo (="svinkoppor") orsakas av streptokocker och ger också ilsknare symtom än du beskriver. Löss mm är mycket sällsynta i Sverige och sätter sig ej i ansiktet. Mögel ger i första hand slemhinnebesvär. Så det går ganska bra att säga vad detta antagligen INTE är!, men att säga vad det är blir svårare tyvärr och är omöjligt om man inte tittar på det. Remiss till hudspecialist alltså, om det ej går över!
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: