Ange ditt sökord

Annons:

Konstiga finnar?

Jag har alltid varit en frisk och kry människa (bortsett från päls-, gräs- och pollenallergin) men jag har nu stött på något jag tycker är märkligt. Sedan tidiga tonåren har jag haft en del acne, inte mycket, men ändå lätt sebart. Nu de senaste två åren har de avtagit kraftigt och är rätt så sällsynta på kroppen. Men för 5-6 veckor sedan började jag få små finnar på främst låren, men också på underarmarna.

Under mina mest acne-täta år hade jag aldrig finnar på de områdena, men jag tror inte heller att det här är såna. De är till storleken som vanliga finnar, men kliar på ett irriterande sätt, och bränner smärtsamt om man krafsar på dem. Nu har flera stycken försvunnit, men lämnat sår som sen blivit skorpor och flagnat bort. Men nu har de börjat befolka armarna igen, och det med råge. Två stora har jag fått på vardera arm, vätskefyllda, men inte större än centimetern i omkrets. Tittar man riktigt noga kan man faktiskt urskilja ett större antal VÄLDIGT små liknande ting, men jag vet inte. Vissa har även varit en aning fyllda med var. Min avsikt är att kontakta läkare ganska snart, men nyfikenheten är för påtagande. Vad kan det vara?

På din beskrivning låter detta mer som en bakterieinfektion i huden och inte som akne. Blåsbildande impetigo (svinkoppor) kan se ut som det du beskriver. Med tanke på utbredningen både på ben och armar är det en klok idé att ta kontakt med läkare för diagnos och behandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 april, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: