Ange ditt sökord

Annons:

Konstig “hudlossning”

Efter att varit ute en hel del och åkt skridskor under jullovet, ibland i sträng kyla, blev följden att huden i ansiktet blev lite torr. Inte anmärkningsvärt torr på något sätt, men ändå torr. Jag smörjde in mig några gånger med ACO ansiktsgel (fettfri), men troligen inte så mycket som jag borde gjort.

För ungefär en och en halv vecka sedan lossnade huden i en 3-4 millimeter stor cirkel plötsligt alldeles ovanför läppen, efter att jag duschat och torkat mig med handduk. En eller två dagar senare blev det likadant på kinden. “såren” börjar omedelbart vätska och svider lite grann ibland.

Men fram till nu har dessa sår bara ökat. Jag har nu tiotalet sådana utspridda i ansiktet. Ett i pannan, ett par stycken under hakan, på båda (men främst på en av) kinderna samt på ena örat. Det ovanför läppen har “expanderat”, men verkar börja läka. Likadant på en del andra där sårskorpor har bildats. Det senaste budet är nu att det även börjat komma på ovansidan av båda händerna. Där har jag uppmärksammat att det börjat som en liten finn-liknande röd bulle, där sedan “toppen” försvinner och det börjar vätska och svida litegrann.

De senaste två dagarna har det, till skillnad mot tidigare, också börjat klia lite till och från i ansiktet och på händerna. Alltså, i närheten av såren.

Jag behöver hjälp! Det är INTE kul att gå omkring och se ut som jag gör just nu!

Hej!
Det går inte att ställa diagnos utifrån din beskrivning, utan en läkare måste titta, kanske ta hudprov för mikroskopisk undersökning och/eller bakterieodling. Sök därför vårdcentralen i första hand.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 13 januari, 2004 Publicerad: 13 januari, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: