Ange ditt sökord

Annons:

Kombi-eksem?

Hej
Suck, jag känner mig ful, trött och eländig. Jag har en het, brännande känsla och vansinnig klåda runt munnen. Jag är röd och väldigt torr, en dryg centimeter runt munnen och får dessutom ofta och plötsligt fula små och stora munsprickor. På områdena där rodnaden finns ömsom kliar och flagar det och jag kan banne mig inte låta bli att pilla bort "för att det inte skall synas" så mycket. Klådan ökar när jag kommer i kontakt med tex vatten. Nu törs jag inte tvätta mig i ansiktet eftersom jag får en oemotståndlig lust att stilla klådan genom att frentiskt torka med frottéhandduken. "Bara den här gången " lovar jag alltid mig själv eftersom jag vet att resultatet blir förödande. Stark rodnad, huden savar och sedan bildas som en stel mask, munnen känns om en liten fågelnäbb. Det går inte att le utan att det spricker.
Jag har dessutom mycket mjäll/torr hårbotten, som ibland drar sig nedåt pannan och ögonbrynen.
Som lök på laxen blir ögonlocken ofta röda med klåda och i ögonlocksvecket savar det. Ofta när det händer har jag också värk bakom, speciellt det ena ögat.
Klådan och hudbesvären finns till och med nedåt halsen ibland.
Har varit hos doktorn och upprepade gånger fått Ficotril för ögonen. Har också fått Hydrokortison med olika besked. Antingen att jag skall ha mjukgörare under kortisonet eller också att att ha det mellan insmörjningarna. Nu sist sa doktorn att det kanske kunde vara antingen Rosacea eller Periorial dermatit och skrev ut salva som jag inte vågade fortsätta med eftersom området runt munnen blev alldeles brunt och konstigt.
Eftersom jag inte enbart består av mun och ögon är det kanske viktig information att jag är nyanställd, har ett stressigt jobb som jag inte trivs med, är alldeles för ambitiös och i klimakteriet. Vad kan det vara? Vad skall jag göra? Går det att ta blodprov för att se vad problemen kan bero på?
Tack på förhand för svar!

Hej!
Jobbigt! Eftersom du beskriver att du har seborroiskt eksem, är det i första hand troligt att du har det även i ansiktet. Detta kan försämras i samband med klimakteriet. Perioral dermatit/rosacea kan man få vid användande av starka kortisonkrämer i sansiktet, det brukar gå att skilja på eksem och dessa men det finns också personer som har blandat rosacea och seborroikskt eksem.
Du behöver behandling med effektivare läkaemedel och eftersom detta verkligen är besvärligt så tycker jag att du ska be om remiss till hudspecialist/eller söka privat om det går där du bor. Stress och klimakterium kan säkert ställa till det så att det "blossar" mer i ansiktet, men de är inte orsakerna till problemet. Man kan ju vända på det och och konstatera att en del av stressen säkert kommer av hudbesvären! Blodprov kan inte ge någon ledtråd.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!