Ange ditt sökord

Annons:

Kombi-eksem?

Hej
Suck, jag känner mig ful, trött och eländig. Jag har en het, brännande känsla och vansinnig klåda runt munnen. Jag är röd och väldigt torr, en dryg centimeter runt munnen och får dessutom ofta och plötsligt fula små och stora munsprickor. På områdena där rodnaden finns ömsom kliar och flagar det och jag kan banne mig inte låta bli att pilla bort "för att det inte skall synas" så mycket. Klådan ökar när jag kommer i kontakt med tex vatten. Nu törs jag inte tvätta mig i ansiktet eftersom jag får en oemotståndlig lust att stilla klådan genom att frentiskt torka med frottéhandduken. "Bara den här gången " lovar jag alltid mig själv eftersom jag vet att resultatet blir förödande. Stark rodnad, huden savar och sedan bildas som en stel mask, munnen känns om en liten fågelnäbb. Det går inte att le utan att det spricker.
Jag har dessutom mycket mjäll/torr hårbotten, som ibland drar sig nedåt pannan och ögonbrynen.
Som lök på laxen blir ögonlocken ofta röda med klåda och i ögonlocksvecket savar det. Ofta när det händer har jag också värk bakom, speciellt det ena ögat.
Klådan och hudbesvären finns till och med nedåt halsen ibland.
Har varit hos doktorn och upprepade gånger fått Ficotril för ögonen. Har också fått Hydrokortison med olika besked. Antingen att jag skall ha mjukgörare under kortisonet eller också att att ha det mellan insmörjningarna. Nu sist sa doktorn att det kanske kunde vara antingen Rosacea eller Periorial dermatit och skrev ut salva som jag inte vågade fortsätta med eftersom området runt munnen blev alldeles brunt och konstigt.
Eftersom jag inte enbart består av mun och ögon är det kanske viktig information att jag är nyanställd, har ett stressigt jobb som jag inte trivs med, är alldeles för ambitiös och i klimakteriet. Vad kan det vara? Vad skall jag göra? Går det att ta blodprov för att se vad problemen kan bero på?
Tack på förhand för svar!

Hej!
Jobbigt! Eftersom du beskriver att du har seborroiskt eksem, är det i första hand troligt att du har det även i ansiktet. Detta kan försämras i samband med klimakteriet. Perioral dermatit/rosacea kan man få vid användande av starka kortisonkrämer i sansiktet, det brukar gå att skilja på eksem och dessa men det finns också personer som har blandat rosacea och seborroikskt eksem.
Du behöver behandling med effektivare läkaemedel och eftersom detta verkligen är besvärligt så tycker jag att du ska be om remiss till hudspecialist/eller söka privat om det går där du bor. Stress och klimakterium kan säkert ställa till det så att det "blossar" mer i ansiktet, men de är inte orsakerna till problemet. Man kan ju vända på det och och konstatera att en del av stressen säkert kommer av hudbesvären! Blodprov kan inte ge någon ledtråd.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 20 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: