Ange ditt sökord

Annons:

Koldioxidlaser

Hejsan!

Först vill jag inleda med en fantastisk informativ sida. Jag är mycket tacksam för de personligt djupa frågorna och svaren. Jag tackar. Till min fråga ett och två. Jag undrar vad finns det för nackdelar med ultrapulsad koldioxidlaser? För att ta bort tex leverfläckar? Är det tex risk att privatläkaren tar bort något som eventuellt inte borde tas bort med denna metod? Jag tänker främst på om någon leverfläck som i framtiden kan tänkas utvecklas till något elakt som cancer. Finns det möjlighet för en doktor att hitta denna cancer då den indikation jag enbart känner till är dessa fläckar som då är borta och ej synliga?

Min andra fråga baseras på den förstnämda. Människor som har en hel del leverfläckar och uppvisar en stor tendens till att uveckla fler. Skall dessa överhuvudtaget vara i solen? Lite eller medel, sparsamt? Vilken gradering gör man? Eller bör man skydda sig ordentligt och leva med det som sin lott som människa i detta liv? Jag har tidigare fått rådet av allmänläkare att vistas i solen lite sparsammare men absolut inte dra ner vistelserna i solen i någon högre grad. Detta tycker jag är lite konstigt och det känns som deras egna personliga åsikter om sitt eget liv påverkar deras svar. Det vill säga. De gillar den härliga solen och tycker det är en del av livet som en myspysfaktor i trivseln som människa och därmed vill inte missunna någon annan denna berikelse. Vad tycker ni? Jag har all respekt i världen för människor som ni inom detta område som har studerat och arbetat så flitigt för att vara en stor hjälp för oss andra, så detta är inte en misstro till läkare utan bara en lucka hos mig i mitt undrande.

Med vänliga hälsningar

John Sheers.

Tack för din uppskattning av vår hemsida. Det märks att den blivit populär för antalet frågor ökar för varje vecka!

Koldioxidlaser som alltså är ett mycket koncentrerat ljus kan användas på två olika sätt. Man kan använda den som en ''kniv'' om man av någon anledning inte vill ha en blödning i operationsområdet. Den ''bruna fläcken'' skärs då ut och skickas för mikroskopiskt analys (Patologisk-anatomisk diagnos - så kallat PAD) och såret sutureras d.v.s syns ihop. Denna metod är helt accepterad men har annars inga fördelar. Det vanligaste är att man använder lasern på sådant sätt att man bränner bort hela den bruna fläcken. Man får då inget vävnadsprov att skicka till PAD och detta är fel eftersom man ALLTID skall göra en mikroskopisk analys om man tar bort en brun fläck. Visar det sig i efterhand att det rör sig om en elakartad tumör görs ju en ytterligare operation. Det viktiga är alltså att man analyserar vävnadsprovet, inte tekniken hur det tas bort.

När det gäller råd om solning och solskydd bör man ge sådana råd som man faktiskt kan följa. Bor man som vi i kallt klimat längtar man efter sol och värme. Allmänna råd: Sola aldrig så att huden blir röd det vill säga bränd. För att undvika detta använder man solskyddskräm och vistas ej för lång tid i solen. Man bör undvika den starka middagsolen mellan 11.30-14.00. Man kan skydda huden med kläder. har man väldigt många ''bruna fläckar'' stimuleras dessa av solen och man bör då undvika alltför mycket solande men i studier har man visat att det är svårt att ändra sina vanor. Även personer som har opererats för ett melanom fortsätter att sola.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 11 maj, 2003

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: