Ange ditt sökord

Annons:

Knuta

Jag har sedan en tid tillbaka haft en liten rödaktig, glänsande, nästintill genomskinlig “knopp” på mitt övre vänstra ögonlock. Den sitter mitt emellan ögat och ögonbrynet, alltså där själva ögat tar slut och skelettet tar vid. Knoppen är ca 3 mm bred och har aldrig orsakat några besvär, inte heller förändrats något med tiden. Den sitter liksom på en hudfärgad platå, något bredare än själva knutan. Det hela ser nästan ut som ett “stekt ägg” om man tittar mycket noga.

Jag har tidigare inte funderat speciellt på denna grej men undrar nu om det kan vara någon form av hudtumör. Finns det risk för basaliom? Bör jag uppsöka läkare eller är det bara en vanlig vårta?
Jag är 24 år och har ljus, fräknig hud.

Hej!
Som andra prickar och hudtumörer kan diagnosen bara bedömas "i verkligheten" ofta inte ens då utan bara i mikroskopet. Allmänt kan man säga att det som skall leda till läkarbesök, är bruna fläckar som ändrat sig till färg form eller storlek. Särskilt mörkbrun/svart färg bör man uppmärksamma. Om du oroar dig eller har prickar som uppfyller någon/några av dessa punkter, bör du alltså söka läkare, men en röd liten prick som är oförändrad i utseende och sitter på en ung person, låter till beskrivningen ofarlig.
FN
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: