Ange ditt sökord

Annons:

Knottror – eksem eller utslag?

Min dotter har utslag runt näsan som är knottriga, verkar sprida sig. Kan det vara någon slags herpes eller eksem? Vad kan hon försöka med och se om det går bort? Hon har försökt med salva för munblåsor och även salva med salisylsyra.

Svar till signaturen eksem?
Hur gammal är din dotter? Hos vuxna kvinnor som passerat stadiet för tonårsakne ses ibland något som kallas för perioral dermatit som ger symtom med röda knottror och varblåsor runt mun och näsa. Även barn kan få perioral dermatit om de använder kortisoninhalation för astma. Se övrigt dermatologens patientinformation om rosacea/perioral dermatit om dotterns symtom kan stämma.
Behandlingen är olika för barn och vuxna.
Varken salva mot munblåsor eller salicylsyra är bra behandling. Man bör ej exprimentera själv med olika krämer i ansiktet, detta kan försvärra symtomen. Du bör söka läkare för rätt diagnos.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 21 maj, 2001

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: