Ange ditt sökord

Annons:

“Knottrig” hud

Hejsan !
Vår 5-åriga dotter har sedan hon var liten haft atopiskt eksem i böjvecken och sedan ungefär ett halvår även mollusker på ena armen och i armhålan på samma sida. Eksemen är det små problem med i dagsläget. Hon har dock börjat få små knottror på hela huden, främst på knän och armar men även på bröstkorgen och en kinden. Först trodde vi det berodde på torr hud, men det blir inte bättre trots att vi smörjer noga morgon och kväll med mini-derm. Knottrorna är knappnålsstora, hudfärgade och lätt förhöjda så att det känns knottrigt när man stryker över huden. De är ganska jämt utspridda på nämnda ställen men sitter tätare på knän och kinden. På knäna är de större och vissa ser snarare ut som små fettknölar, de verkar inte klia. Kan detta bero på torr hud, eller nån "light" variant på molluskerna eller annat? Jag kan förstå om det kan vara svårt att bedöma utan att ha sett det, men ni kanske har någon ide om orsaken ändå. På bvc trodde de att det var torr hud men vi börjar bli osäkra när det inte blir bättre, vi funderar på att söka hud för detta...
Tacksam för svar!
mvh Fredrik

Knottrig hud kan naturligtvis bero på olika orsaker. Har man lite "sydländskt påbrå" ter sig gärna det atopiska eksemet mer som "spridd gåshud" generellt med knottror, mer än ett välavgränsat, strikt eksem med rodnad, torr och kliande hud.
Är detta inte fallet skulle det kunna vara det man kallar "Keratosis pilaris", dvs en mer eller mindre utbredd, lokaliserad hudförtjockning i huden där hårstråna sitter. Blir gärna ett mer "sandpapperslikt" utseende på lår, yttersidan av överarmar och kinder. Ibland kombinerat med rodnad. Många gånger en ärftlig komponent. Inget farligt. Grundbehandling är mjukgörande krämer. Skulle detta inte fungera kan man pröva nåt receptbelagt acnemedel modell Aberela eller Differin (när hon blir lite äldre).
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 23 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag myggbett?

Jag får väldigt lätt myggbett under somrarna och har testat alla möjliga myggmedel och sprayer men jag känner inte att de fungerar riktigt. Finns det något annat som jag skulle kunna testa?

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Hud & Hår

Hur hög SPF behöver jag ha?

Hur hög SPF bör man använda för att garantera att man är skyddad hela sommaren?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: