Ange ditt sökord

Annons:

“Knottrig” hud

Hejsan !
Vår 5-åriga dotter har sedan hon var liten haft atopiskt eksem i böjvecken och sedan ungefär ett halvår även mollusker på ena armen och i armhålan på samma sida. Eksemen är det små problem med i dagsläget. Hon har dock börjat få små knottror på hela huden, främst på knän och armar men även på bröstkorgen och en kinden. Först trodde vi det berodde på torr hud, men det blir inte bättre trots att vi smörjer noga morgon och kväll med mini-derm. Knottrorna är knappnålsstora, hudfärgade och lätt förhöjda så att det känns knottrigt när man stryker över huden. De är ganska jämt utspridda på nämnda ställen men sitter tätare på knän och kinden. På knäna är de större och vissa ser snarare ut som små fettknölar, de verkar inte klia. Kan detta bero på torr hud, eller nån “light” variant på molluskerna eller annat? Jag kan förstå om det kan vara svårt att bedöma utan att ha sett det, men ni kanske har någon ide om orsaken ändå. På bvc trodde de att det var torr hud men vi börjar bli osäkra när det inte blir bättre, vi funderar på att söka hud för detta…
Tacksam för svar!
mvh Fredrik

Knottrig hud kan naturligtvis bero på olika orsaker. Har man lite "sydländskt påbrå" ter sig gärna det atopiska eksemet mer som "spridd gåshud" generellt med knottror, mer än ett välavgränsat, strikt eksem med rodnad, torr och kliande hud.
Är detta inte fallet skulle det kunna vara det man kallar "Keratosis pilaris", dvs en mer eller mindre utbredd, lokaliserad hudförtjockning i huden där hårstråna sitter. Blir gärna ett mer "sandpapperslikt" utseende på lår, yttersidan av överarmar och kinder. Ibland kombinerat med rodnad. Många gånger en ärftlig komponent. Inget farligt. Grundbehandling är mjukgörande krämer. Skulle detta inte fungera kan man pröva nåt receptbelagt acnemedel modell Aberela eller Differin (när hon blir lite äldre).
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 23 januari, 2005 Publicerad: 23 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: