Ange ditt sökord

Annons:

“Knottrig” hud

Hejsan !
Vår 5-åriga dotter har sedan hon var liten haft atopiskt eksem i böjvecken och sedan ungefär ett halvår även mollusker på ena armen och i armhålan på samma sida. Eksemen är det små problem med i dagsläget. Hon har dock börjat få små knottror på hela huden, främst på knän och armar men även på bröstkorgen och en kinden. Först trodde vi det berodde på torr hud, men det blir inte bättre trots att vi smörjer noga morgon och kväll med mini-derm. Knottrorna är knappnålsstora, hudfärgade och lätt förhöjda så att det känns knottrigt när man stryker över huden. De är ganska jämt utspridda på nämnda ställen men sitter tätare på knän och kinden. På knäna är de större och vissa ser snarare ut som små fettknölar, de verkar inte klia. Kan detta bero på torr hud, eller nån "light" variant på molluskerna eller annat? Jag kan förstå om det kan vara svårt att bedöma utan att ha sett det, men ni kanske har någon ide om orsaken ändå. På bvc trodde de att det var torr hud men vi börjar bli osäkra när det inte blir bättre, vi funderar på att söka hud för detta...
Tacksam för svar!
mvh Fredrik

Knottrig hud kan naturligtvis bero på olika orsaker. Har man lite "sydländskt påbrå" ter sig gärna det atopiska eksemet mer som "spridd gåshud" generellt med knottror, mer än ett välavgränsat, strikt eksem med rodnad, torr och kliande hud.
Är detta inte fallet skulle det kunna vara det man kallar "Keratosis pilaris", dvs en mer eller mindre utbredd, lokaliserad hudförtjockning i huden där hårstråna sitter. Blir gärna ett mer "sandpapperslikt" utseende på lår, yttersidan av överarmar och kinder. Ibland kombinerat med rodnad. Många gånger en ärftlig komponent. Inget farligt. Grundbehandling är mjukgörande krämer. Skulle detta inte fungera kan man pröva nåt receptbelagt acnemedel modell Aberela eller Differin (när hon blir lite äldre).
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 23 januari, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!