Ange ditt sökord

Annons:

Klimat och psoriasis samt eksem

Hej - jag undrar om man generellt kan påstå att varmt, fuktigt och soligt klimat i kombination med salta bad hjälper mot psoriasis och eksem. Jag undrar vidare om det finns någon förteckning över andelen psoriasis- och eksempatienter världen över för att på så sätt se vad som orsakar dessa besvär. Jag har själv märkt att varken solarium eller krämer (ALLA sorter) hjälper mot min envist torra eksemhy så jag inbillar mig att det är fuktigt klimat som skulle hjälpa för min del - men jag är inte säker förstås...

Tacksam för svar!
/Maria

Hej!
Ja de flesta patienter med psoriasis och eksem blir bättre av sol och salta bad. Däremot fuktigt klimat (och riklig svettning) kan ibland vara riktigt dåligt för eksempatienter. Solarium ger långvågigt ljus (UVA) och brukar inte ha effekt mot hudsjukdomar, vilket däremot kortvågigt ljus (UVB), ibland i kombination med UVA oftast har.
Någon förteckning finns inte, inte ens i Sverige som ju är ett väldigt bra land beträffande register! Det finns olika studier över hur vanligt psoriasis är, det finns hos 2-3 % av svenskar men är ovanligt hos mongoler och indianer, samt varierande mellan olika folkgrupper.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: