Ange ditt sökord

Annons:

Klimat och psoriasis samt eksem

Hej - jag undrar om man generellt kan påstå att varmt, fuktigt och soligt klimat i kombination med salta bad hjälper mot psoriasis och eksem. Jag undrar vidare om det finns någon förteckning över andelen psoriasis- och eksempatienter världen över för att på så sätt se vad som orsakar dessa besvär. Jag har själv märkt att varken solarium eller krämer (ALLA sorter) hjälper mot min envist torra eksemhy så jag inbillar mig att det är fuktigt klimat som skulle hjälpa för min del - men jag är inte säker förstås...

Tacksam för svar!
/Maria

Hej!
Ja de flesta patienter med psoriasis och eksem blir bättre av sol och salta bad. Däremot fuktigt klimat (och riklig svettning) kan ibland vara riktigt dåligt för eksempatienter. Solarium ger långvågigt ljus (UVA) och brukar inte ha effekt mot hudsjukdomar, vilket däremot kortvågigt ljus (UVB), ibland i kombination med UVA oftast har.
Någon förteckning finns inte, inte ens i Sverige som ju är ett väldigt bra land beträffande register! Det finns olika studier över hur vanligt psoriasis är, det finns hos 2-3 % av svenskar men är ovanligt hos mongoler och indianer, samt varierande mellan olika folkgrupper.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 juni, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!