Ange ditt sökord

Annons:

kliar svinkopper?

Jag har kanske fåt svinkopper 🙁
jag undrar, kliar dom?
och om jag har fått såna, hur tar man bort dom?

Svar till Oscar
För det mesta kliar inte svinkoppor (impetigo), det svider mer och gör ont. Svinkoppor ses som gula vätskande sårskorpor som ofta sitter kring näsa och mun. Ibland kan svinkoppor ses som stor blåsor. Vi ser nu en kraftig ökning av antalet patienter med svinkoppor i Stockholm. Behandlingen beror på utbredningen. Om du har ett litet område kanske 1x1 cm stort så kan det räcka med lokalbehandling. Blöt då upp sårskorporna med tvål och varmt vatten och peta loss alla skorpor. Upprepa denna behandling flera gånger varje dag så läker det. Om svinkopporna är mer utbredda måste man förutom att man rengör huden noga och petar bort skorporna även behandla med penicillin i tabletter. Handhygien är väldigt viktigt. Byt handduk och örngott varje dag. Undvik hudkontakt med andra. Svinkopper är smittsamt!! Läs mera om impetigo i dermatologens patientinformation på vår hemsida.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 26 september, 2002 Publicerad: 26 september, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: