Ange ditt sökord

Annons:

Kliande utslag

Jag har sedan en tid tillbaka fått kliande utslag med jämna mellanrum. Ibland är det små prickar och ibland är dom som myggbett. Det kliar nästan hela tiden men utslagen bryter inte alltid ut om jag inte kliar på dom. Oftast kliar det bara på armar och ben men ibland hela kroppen. När utslagen har läkt lämnar dom ibland efter sig torra fläckar. Jag smörjer med body lotion varje dag och kortisonkräm vid behov (nästan varje dag). Vad kan det vara?

Klåda och utslag är tyvärr en vanlig kombination. Utifrån Din ålder och lokalisationen på armar och ben skulle det kunna vara det man kallar för nummulärt eksem (myntformat eksem). Oftast hos yngre personer som gärna idrottar och duschar flitigt. Diskussion om det kan bero på en rubbad bakterieflora i huden av allt duschande? Grundbehandlingen är i så fall att duscha mindre, "punkt-tvätta sig" och inte skrubba hela kroppen och använda en snällare duschkräm som t.ex pH5 Eucerins dusholja. Vara flitig med mjukgörande kräm, och många tycker Propyless från Apoteket har en bra klådstillande effekt. Bra annars som Du gör att hålla efter med kortisonkräm.
Blir det inte bättre, får man i så fall ta ett-flera hudprov hos läkare, för att se ifall man kan komma diagnosen närmare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: