Ange ditt sökord

Annons:

Kliande utslag

Jag har sedan en tid tillbaka fått kliande utslag med jämna mellanrum. Ibland är det små prickar och ibland är dom som myggbett. Det kliar nästan hela tiden men utslagen bryter inte alltid ut om jag inte kliar på dom. Oftast kliar det bara på armar och ben men ibland hela kroppen. När utslagen har läkt lämnar dom ibland efter sig torra fläckar. Jag smörjer med body lotion varje dag och kortisonkräm vid behov (nästan varje dag). Vad kan det vara?

Klåda och utslag är tyvärr en vanlig kombination. Utifrån Din ålder och lokalisationen på armar och ben skulle det kunna vara det man kallar för nummulärt eksem (myntformat eksem). Oftast hos yngre personer som gärna idrottar och duschar flitigt. Diskussion om det kan bero på en rubbad bakterieflora i huden av allt duschande? Grundbehandlingen är i så fall att duscha mindre, "punkt-tvätta sig" och inte skrubba hela kroppen och använda en snällare duschkräm som t.ex pH5 Eucerins dusholja. Vara flitig med mjukgörande kräm, och många tycker Propyless från Apoteket har en bra klådstillande effekt. Bra annars som Du gör att hålla efter med kortisonkräm.
Blir det inte bättre, får man i så fall ta ett-flera hudprov hos läkare, för att se ifall man kan komma diagnosen närmare.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 7 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!