Ange ditt sökord

Annons:

Kliande utslag

För ca tre veckor sedan fick jag ett utslag på magen som jag misstänkte var ringorm, jag uppsökte läkare och behandlas nu för ringorm. För ca två veckor sedan började jag även få andra utslag, doktorn visste inte vad det var men misstänkte Pityriasis Rosea men det liknade inte det heller. Nu har det blivit värre, på ryggen är utslagen mer hudfärgade och ovala, sitter i “oordning”. På mage, under bröst, armar, armhålor, ben och ljumska är de mindre, ser olika ut, de flesta ser ut som konstiga myggbett med en rög sårskorpig prick i mitten. Vissa är runda, torra och knottriga.De kliar så jag blir tokig. Jag har även fått klåda i hårbotten men ser inget konstigt där. Vad kan detta vara? Hittar inget som riktigt strämmer in på detta på detta forum. Har Ni några förslag??

Ibland kan man få utslag i samband med infektioner (vanligen virus) eller av läkemedel - ätit nåt nytt? Nässelutslag eller urticaria ger välavgränsade utslag med intensiv klåda, men här finns en variation under dagen (vanligen lugnare morgon och mer utslag på kvällen). Utslagen "flyttar även på sig" och flyter runt på kroppen. För detta kan man köpa receptfria antiallergitabletter typ Aerius på apoteket.
Är fläckarna välavgränsade, lite torra och fjälliga är de mer eksemartade till karaktären. Det man kan tänka sig är precis som påtalats Pityriasis rosea, men sårskorpan stämmer inte. Det finns även en liknande sjukdom som heter Pityriasis Lichenoides et Variola Acuta (PLEVA), som sannolikt är virusorsakad. Den har lite mer typisk "intorkad sårskorpa". Går över av sig själv. Sen kan ibland psoriasis ha lite spridda utslag.
Mot klådan kan Du gärna använda en svag kortisonkräm modell Uniderm eller Hydrokortison. Sen kan Du även från apoteket köpa Propyless, som många tycker är som en kylande och klådstillande hudbalsam. Blir det inte bättre, är det kanske bäst en hudläkare får titta på Dina utslag.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: