Ange ditt sökord

Annons:

Kliande utslag

För ca tre veckor sedan fick jag ett utslag på magen som jag misstänkte var ringorm, jag uppsökte läkare och behandlas nu för ringorm. För ca två veckor sedan började jag även få andra utslag, doktorn visste inte vad det var men misstänkte Pityriasis Rosea men det liknade inte det heller. Nu har det blivit värre, på ryggen är utslagen mer hudfärgade och ovala, sitter i "oordning". På mage, under bröst, armar, armhålor, ben och ljumska är de mindre, ser olika ut, de flesta ser ut som konstiga myggbett med en rög sårskorpig prick i mitten. Vissa är runda, torra och knottriga.De kliar så jag blir tokig. Jag har även fått klåda i hårbotten men ser inget konstigt där. Vad kan detta vara? Hittar inget som riktigt strämmer in på detta på detta forum. Har Ni några förslag??

Ibland kan man få utslag i samband med infektioner (vanligen virus) eller av läkemedel - ätit nåt nytt? Nässelutslag eller urticaria ger välavgränsade utslag med intensiv klåda, men här finns en variation under dagen (vanligen lugnare morgon och mer utslag på kvällen). Utslagen "flyttar även på sig" och flyter runt på kroppen. För detta kan man köpa receptfria antiallergitabletter typ Aerius på apoteket.
Är fläckarna välavgränsade, lite torra och fjälliga är de mer eksemartade till karaktären. Det man kan tänka sig är precis som påtalats Pityriasis rosea, men sårskorpan stämmer inte. Det finns även en liknande sjukdom som heter Pityriasis Lichenoides et Variola Acuta (PLEVA), som sannolikt är virusorsakad. Den har lite mer typisk "intorkad sårskorpa". Går över av sig själv. Sen kan ibland psoriasis ha lite spridda utslag.
Mot klådan kan Du gärna använda en svag kortisonkräm modell Uniderm eller Hydrokortison. Sen kan Du även från apoteket köpa Propyless, som många tycker är som en kylande och klådstillande hudbalsam. Blir det inte bättre, är det kanske bäst en hudläkare får titta på Dina utslag.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 19 december, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!