Ange ditt sökord

Annons:

Kliande rodnader

Hejsan!
Jag är en kille på 24år som har problem med kliande rodnader med knottror som dyker upp på några minuter och försvinner efter ca en kvart ganska ofta på en dag. Mest uppkommer dom i armhålorna, i könshåret och på insidorna och utsidorna på låren. Det ser ut som det sitter ett hårstrå i varje "knottra" och om jag kliar så blir det "upphöjda revor" efteråt.
Vad kan det vara?

Så som Du beskriver Dina utslag, att de kommer snabbt, sitter kvar ett tag för att sen helt försvinna och det inte blir några rester i huden, kan bara stämma in på det man kallar för urticaria eller nässelutslag. Ser ofta ut som myggbett eller att man blivit bränd av nässlor. Många gånger besvärande klåda. Det kan finnas en bakomliggande allergi (nåt Du äter eller läkemedel), men oftast hittar man ingen bakomliggande orsak. Ibland kan man få en speciell variant med små knottror vid fysisk ansträngning/svettning. Har man besvären brukar man ofta vara lite "känslig" i huden. Ifall man river sig kan man utlösa besvären, så att man tex. med en trubbig penna/tändsticka kan skriva sitt namn i huden. Behandlingen är oftast att använda så kallade antiallergiska tabletter som finns receptfritt på Apoteket, modell Clarityn eller Zyrlex.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: