Ange ditt sökord

Annons:

Kliande rodnader

Hejsan!
Jag är en kille på 24år som har problem med kliande rodnader med knottror som dyker upp på några minuter och försvinner efter ca en kvart ganska ofta på en dag. Mest uppkommer dom i armhålorna, i könshåret och på insidorna och utsidorna på låren. Det ser ut som det sitter ett hårstrå i varje "knottra" och om jag kliar så blir det "upphöjda revor" efteråt.
Vad kan det vara?

Så som Du beskriver Dina utslag, att de kommer snabbt, sitter kvar ett tag för att sen helt försvinna och det inte blir några rester i huden, kan bara stämma in på det man kallar för urticaria eller nässelutslag. Ser ofta ut som myggbett eller att man blivit bränd av nässlor. Många gånger besvärande klåda. Det kan finnas en bakomliggande allergi (nåt Du äter eller läkemedel), men oftast hittar man ingen bakomliggande orsak. Ibland kan man få en speciell variant med små knottror vid fysisk ansträngning/svettning. Har man besvären brukar man ofta vara lite "känslig" i huden. Ifall man river sig kan man utlösa besvären, så att man tex. med en trubbig penna/tändsticka kan skriva sitt namn i huden. Behandlingen är oftast att använda så kallade antiallergiska tabletter som finns receptfritt på Apoteket, modell Clarityn eller Zyrlex.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 28 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!