Ange ditt sökord

Annons:

Kliande eksem

Hej,
Är en adopterad tjej ifrån Etiopen som har problem med återkommande eksem som ger klåda. Jag var i Thailand i januari och det var där jag fick det första gången. Trots att jag mestadels av dagarna vistades i skuggan fick jag kliande eksem över ben, armar och bröst. Har varit hos läkare 2 ggr här hemma, och det säger att det troligen är värme-eksem. Det skulle jag kunna hålla med om, om det inte var så att jag har fått tillbaks eksemen 2ggr här hemma. Ena gången var jag ute i solen, men då var det dock inte någon värme. Fick utslag på armar och bröst. Andra gången fick jag det på benen när jag satt i bilen några timmar, då var jag inte särskilt varm.
Så jag är väldigt osäker på om det är solen eller värmen som jag får eksemen av, men det jag mest undrar är om jag kan göra något för att förebygga det, så att eksemen uteblir.
Jag tycker detta är konstigt då jag har väldig mörk hy och borde ha ett bra grund-skydd. Är också väldigt orolig då jag skall ner till Italien en vecka nu i sommar. Jag läste att man kunde ta en kortison-spruta om man skulle iväg.
Var kan jag få denna någonstans? Hoppas du/ni kan hjälpa mig med mina frågor och farhågor inför sommaren.
Mvh Susanne

Diagnosen eksem bygger på att huden kliar, blir torr, rodnad och fjällande. Om detta sker vid Dina besvär framkommer inte av Din text.
Vad som annars kan vara Ditt problem är det som ofta kallas "soleksem", men är inget egentligt eksem. Det kallas medicinskt för polymorft solutslag, och drabbar ca 20-30% av befolkningen med en kvinnlig övervikt. Innebär att vid solbestrålning får man klåda och knottror på de kroppsdelar som utsatts för solen. Sitter i någon-några dagar innan det försvinner. Det viktigaste är att man härdar huden, dvs nu på våren tar det mkt försiktigt och i början kanske bara solar 10-(20) minuter och sen successivt ökar på ljustiden. Skulle det börja klia, kan ibland anti-allergitabletter modell Aerius eller Cetirizin ha effekt eller att använda en kortisonkräm lokalt. Oftast utlöses besvären av det långvågiga UV-ljuset UVA, som passerar rakt igenom fönsterglas, varför Du även i bilen kan ha fått Dina besvär.
Har Du uttalade besvär, tycker jag Du ska få remiss till hudklinik för fortsatt utredning och hjälp.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 juni, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!