Ange ditt sökord

Annons:

Klåda och fjällning i hårbotten

Hej!
Har haft seborroiskt eksem så länge jag minns är idag 24 år gammal. För 2 år sedan var jag i Thailand mitt eksem blommade då ut som aldrig förut. I brist på tillgängliga medel använde jag mildison för att lösa upp kakorna i hårbotten.

I samband med detta tappade jag mycket hår på hjässan, håret kom delvis tillbaka förutom en virvel i bakhuvudet där det fortfarande glest med hår. I detta område har jag nu sedan 2 år värkande, röd och irriterad hårbotten - ser ut som små röda utstickande saker där med.

Vad är detta? Varför värker min hårbotten, det har den aldrig gjort tidigare efter mina utbrott av seborroiskt eksem? Har värken och rodnaden något med håravfallet att göra?

Har behandlat och förebyggt mitt seborroiska eksem noga under dessa 2 år, dvs inga nya kakor eller liknande.

Tacksam för svar

Mjälleksem ska bara ge klåda och fjällning i hårbotten - varken håravfall eller värk hör till detta. Man kan ha flera olika sjukdomar samtidigt eller att Du haft något annat redan från starten? Det vanligaste som ger fläckvis håravfall är annars det som kallas för Alopecia areata (AA). Drabbar ca 0,5-1% av befolkningen nån gång i livet. I dessa fall brukar dock själva hårbotten varken vara röd eller fjällande, utan bara se "normal ut". AA är vanligare ifall Du haft böjveckseksem eller har lite tendens till allergi. Håret brukar i de flesta fallen växa tillbaka av sig själv. Sen finns det helt andra sjukdomar som kan drabba hårbotten, som ibland beror på bakomliggande bindvävssjukdom eller en kronisk inflammation i hårfolliklarna. På det sätt Du beskriver Dina besvär tror jag nästan det är något sådant Du har, varför jag tycker en läkare bör titta på Dina hudbesvär. Beroende på var i landet Du bor, får Du söka Din vårdcentral, husläkare eller be en hudläkare göra en bedömning.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 juli, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: