Ange ditt sökord

Annons:

Klåda och fjällning i hårbotten

Hej!
Har haft seborroiskt eksem så länge jag minns är idag 24 år gammal. För 2 år sedan var jag i Thailand mitt eksem blommade då ut som aldrig förut. I brist på tillgängliga medel använde jag mildison för att lösa upp kakorna i hårbotten.

I samband med detta tappade jag mycket hår på hjässan, håret kom delvis tillbaka förutom en virvel i bakhuvudet där det fortfarande glest med hår. I detta område har jag nu sedan 2 år värkande, röd och irriterad hårbotten - ser ut som små röda utstickande saker där med.

Vad är detta? Varför värker min hårbotten, det har den aldrig gjort tidigare efter mina utbrott av seborroiskt eksem? Har värken och rodnaden något med håravfallet att göra?

Har behandlat och förebyggt mitt seborroiska eksem noga under dessa 2 år, dvs inga nya kakor eller liknande.

Tacksam för svar

Mjälleksem ska bara ge klåda och fjällning i hårbotten - varken håravfall eller värk hör till detta. Man kan ha flera olika sjukdomar samtidigt eller att Du haft något annat redan från starten? Det vanligaste som ger fläckvis håravfall är annars det som kallas för Alopecia areata (AA). Drabbar ca 0,5-1% av befolkningen nån gång i livet. I dessa fall brukar dock själva hårbotten varken vara röd eller fjällande, utan bara se "normal ut". AA är vanligare ifall Du haft böjveckseksem eller har lite tendens till allergi. Håret brukar i de flesta fallen växa tillbaka av sig själv. Sen finns det helt andra sjukdomar som kan drabba hårbotten, som ibland beror på bakomliggande bindvävssjukdom eller en kronisk inflammation i hårfolliklarna. På det sätt Du beskriver Dina besvär tror jag nästan det är något sådant Du har, varför jag tycker en läkare bör titta på Dina hudbesvär. Beroende på var i landet Du bor, får Du söka Din vårdcentral, husläkare eller be en hudläkare göra en bedömning.
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 juli, 2006

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!