Ange ditt sökord

Annons:

Klåda

Hejsan jag har under flera år periodvis plågats av en fruktansvärd klåda mestadels på armar och axlar. Detta tenderar att hålla i sig längre och längre, jag tar clarityn och tavegyl men det hjälper föga en stund möjligtvis. Jag har ingen torr hud och eksem för övrigt utan bara denna klåda som känns som den kommer inifrån sticker i huden occh kryper. Jag väntar på remiss till hud men det var 5 månader väntan. Jag blir tokig, klådan är att jämföras med när man har en rejäl svvampinfektion i underlivet, jag kliar mina armar så jag skakar och fryser. Vad kan det vara är för övrigt frisk. Lena

Svar till Lena
Klåda är ett besvärligt symtom. Det finns en lång rad sjukdomar som kan ge klåda. Man måste först undersöka om det finns några synliga utslag i huden innan man börjar klia. I så fall kan det till exempel vara eksem eller nässelutslag. Syns ingenting på huden så bör man utreda bakomliggande orsaker till klåda såsom rubbning i sköldkörtelns funktion eller andra internmedicinska orsaker. Läkemdel kan också ge klåda. Ibland kan man ha klåda på grund av lokalt sänkt klådtröskel som gör att man bara fortsätter att klia trots att det inte finns någon bakomliggande orsak. Psykiska faktorer kan också göra att man kliar och river sig.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 6 oktober, 2002 Publicerad: 6 oktober, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: