Ange ditt sökord

Annons:

Keratosis pilaris rubra facei versus Rosacea och mjälleksem

Hej!

Jag har alltid haft knottror på överarmarna ända sedan jag var liten (keratosis pilaris). Nu har det dessutom blivit mer rött på armarna plus att jag fått liknande problem i ansiktet (har pågått i flera månader). På pannan är det små knottror (små ofärgade eller röda – ibland med lite var i) plus att huden är rödspräcklig/fläckig. Det ser mycket ut som huden på överarmarna. Dessutom är jag röd även på näsan, hakan samt kinderna (främst invid näsan/på kinderna nedanför ögonen). Ibland har jag även små knottror i dessa områden. Rödheten förvärras efter dusch samt om jag är varm eller stressad. Jag tycker också att det fluktuerar snabb. Jag rodnar lätt i övrigt på kinderna också. Det känns ibland som att det hettar/”pirrar” i ansiktet. Huden på pannan känns ofta fet, men om jag inte smörjer in mig efter tvätt “krackelerar” den och känns ojämn. Är detta rosacea eller keratosis pilaris eller mjälleksem eller något annat? Vad är skillnaden mellan dessa? Jag är 27 år och arbetar i torr kontorsmiljö sedan två år tillbaka. Jag har av läkare fått diagnos mjälleksem samt tonårsacne/ev keratosis pilaris rubra facei. Jag tycker att tonårsacne verkar konstigt. Brukar rodnaden vid tonårsacne fluktuera snabbt? Tacksam för svar.

Du har en ovanlig form av keratosis pilaris som just ger symtom i ansiktet precis på det sätt du beskriver. Man får röda knottror och ofta ökad kärlreaktion på kinder. Om du dessutom har en akne är ju omöjligt för mig att säga. Behandlingen av denna ovanliga form av keratosis pilaris är svår men man kan kan pröva med laser.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: