Ange ditt sökord

Annons:

Keratosis Pilaris

Hej Ylva,
jag har Keratosis Pilaris på överarmarna – och läste på er site att salicylsyra, ibland propylenglykol samt fruktsyror med s k peeling-effekt såsom de nyare alfahydroxisyrorna (AHA) kan hjälpa. Vilka krämer innehåller dessa ämnen? Kan man köpa på apoteket.. ? Du skrev också till andra personer som har samma problem att sol och salta bad kan hjälpa. Detta stämmer för mig .. min hud är perfekt 3-4 veckor om året – resten av året är den prickig och kliar. Vet du om det finns möjlighet att få gå och sola på sjukhus för att det åtminstone skall bli lite bättre? Undrar också varför denna sjukdom får så lite uppmärksamhet – det är ju så många som har den. Och även om den inte är allvarlig så lider jag och många med mig av att aldrig kunna visa sina armar…

Svar till signaturen S
De krämer som innehåller AHA räknas som kosmetika och inte som läkemedel, så de finns inte på apotek utan i vanliga affärer. Andra typer av peeling-krämer hjälper lika bra. Man kan också ta en mjuk svamp och skrubba huden med vid dusch.
Om man har uttalade besvär så kan man visst få gå på ljusbehandling på behandlingsavdelning på hudklinik eller hos privat hudläkare.
Anledningen till att keratosis pilaris enligt din uppfattning ej fått så mycket uppmärksamhet är nog att det är så vanligt att vi hudläkare inte uppfattar detta som en sjukdom. Men ibland kan faktiskt besvären bli väldigt uttalade.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Uppdaterad: 27 april, 2002 Publicerad: 27 april, 2002

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: