Ange ditt sökord

Annons:

Keratosis pilaris

Hej.
Jag är en tjej på 32 år som fått en dotter, nu 5 månader. Innan graviditeten hade jag lätt tendens till kp, men den försvann till min stora glädje helt under graviditeten. Nu efter förlossningen har den kommit tillbaka 10-falt. Jag känner det som att jag har fått en överproduktion av talg, kan det stämma?

Min hårbotten blir fet redan på kvällen om jag tvättar håret på morgonen och det kommer samma vita knottror från hårbotten som på armarna.

Min kp har spridit sig över hela kroppen. Nu har jag förutom på armar (ända ner på underarmarna)och lår även fått det på smalbenen!

Jag har gått till hudläkare och fått diagnos, dessvärre säger de att detta inte räknas som sjukdom och jag kan ingenting göra.

Fråga 1. Vad var det som gjorde att jag blev av med min kp under graviditeten? Kan hormoner (östrogen) hjälpa?

Fråga 2. Jag skrubbar och peelar huden flera gånger varje dag. Jag torrborstar armarna och använder peelingkräm i duschen till hela kroppen. Kan detta rentav förvärra symptomen? Dvs att jag stimulerar huden att skapa ett ännu grövre övre hudlager, samt överstimulerar min talgproduktion?

Fråga 3. Om nu inte kp går att bota, hur gör man för att minska talgproduktionen? (Jag har även flera gånger fått operera bort stora fettknölar från hårbotten)

Snälla hjälp mig!

Keratosis pilaris är en mycket vanlig "sjukdom" och uppåt 50% av befolkningen har varierande grad av besvär. Startar ofta i ungdomsåren, mest besvär i medelåldern och förbättras i vuxen/ålderdomen. Det finns en viss ärftlighet. Även olika hormonella faktorer kan påverka som förvärrar sjukdomen (beskrivet vid underfunktion av sköldkörteln och vid överproduktion av kortison).
Besvären beror egentligen inte på en överproduktion av talg, utan att det blir en hornplugg med sammanflätade hårstrån i öppningen i huden där hårstråt kommer ut.
Behandlingen är dels att använda uppmjukande kräm då bäst med karbamid, t.ex Caress eller Canoderm. Är detta inte tillräckligt kan man pröva A-vitaminkräm, samma som används mot acne (t.ex Aberela eller Differin - kräver läkarrecept).
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!