Ange ditt sökord

Annons:

Keratosis pilaris

Hej.
Jag är en tjej på 32 år som fått en dotter, nu 5 månader. Innan graviditeten hade jag lätt tendens till kp, men den försvann till min stora glädje helt under graviditeten. Nu efter förlossningen har den kommit tillbaka 10-falt. Jag känner det som att jag har fått en överproduktion av talg, kan det stämma?

Min hårbotten blir fet redan på kvällen om jag tvättar håret på morgonen och det kommer samma vita knottror från hårbotten som på armarna.

Min kp har spridit sig över hela kroppen. Nu har jag förutom på armar (ända ner på underarmarna)och lår även fått det på smalbenen!

Jag har gått till hudläkare och fått diagnos, dessvärre säger de att detta inte räknas som sjukdom och jag kan ingenting göra.

Fråga 1. Vad var det som gjorde att jag blev av med min kp under graviditeten? Kan hormoner (östrogen) hjälpa?

Fråga 2. Jag skrubbar och peelar huden flera gånger varje dag. Jag torrborstar armarna och använder peelingkräm i duschen till hela kroppen. Kan detta rentav förvärra symptomen? Dvs att jag stimulerar huden att skapa ett ännu grövre övre hudlager, samt överstimulerar min talgproduktion?

Fråga 3. Om nu inte kp går att bota, hur gör man för att minska talgproduktionen? (Jag har även flera gånger fått operera bort stora fettknölar från hårbotten)

Snälla hjälp mig!

Keratosis pilaris är en mycket vanlig "sjukdom" och uppåt 50% av befolkningen har varierande grad av besvär. Startar ofta i ungdomsåren, mest besvär i medelåldern och förbättras i vuxen/ålderdomen. Det finns en viss ärftlighet. Även olika hormonella faktorer kan påverka som förvärrar sjukdomen (beskrivet vid underfunktion av sköldkörteln och vid överproduktion av kortison).
Besvären beror egentligen inte på en överproduktion av talg, utan att det blir en hornplugg med sammanflätade hårstrån i öppningen i huden där hårstråt kommer ut.
Behandlingen är dels att använda uppmjukande kräm då bäst med karbamid, t.ex Caress eller Canoderm. Är detta inte tillräckligt kan man pröva A-vitaminkräm, samma som används mot acne (t.ex Aberela eller Differin - kräver läkarrecept).
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 17 juni, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: