Ange ditt sökord

Annons:

Kemiskt eksem?

Hej Doktorn!

Tänkte berätta lite om mina eksem och kanske förhoppningsvis få lite vägledning i vad det kan röra sig om.

Fick dessa eksem när jag var i 10-12 års åldern (är nu snart 19). Då blev det ganska svåra eksem eftersom kortisonbehandling inte sattes in. Vi var hos sjukhuset men de misstänkte virusinfektion, psoriasis och allt mellan himmel och jord men sade aldrig något om eksem.
Utslagen blev i alla fall stora varfyllda blåsor, antaligen för att de oskyddade eksemen blev infekterade, eller? Huden blev torr, rödd, irriterad, kliade mycket och öven sprickig. Som sagt sattes inte cortison behandling in.
Så småningom skiljdes mina föräldrar och vi flyttade till ett annat hus varpå eksemen försvann.

För ca ett år sedan kom de så tillbaka. Först som små ganska fina vätskefyllda blåsor som kliade lite. Sedan sprack dessa och då bröt eksemet ut. Inte alls så illa som när jag var liten eftersom vi nu köpte Mildison att stryka på. Eksemet har hållits under schack under detta året och har inte besvärat särskilt mycket, det enda som spår som man kunnat se har varit blåsor då och då.

När vi bytte ut mina sängkläder av siden (ej äkta siden) försvann eksemet helt. Så i torsdags på min näst sista dag av sommarjobb så fick jag ett utbrott igen. Det gick ganska fort, över en dag bara och huden blev sprickig, torr och irriterad, denna gång med ganska mycket, lite större blåsor på högerhanden. Det jag själv misstänker är entingen en allergisk reaktion på städmedlet som vi använder på jobbet eller en kemisk reaktion på detsamma.
Både städmedlet och mina gamla lakan som byttes ut innehåller en liten mängd tensider.

Nu efter ca 1 vecka med kortison och mjuhgörande salvor så håller eksemet på att lugna sig igen. Det sista stadiet innand et lugnat sig har alltid varit att såren blivigt till skorpor som sedan trillat av för att inte komma tillbaka igen.

Av min mamma har jag fått veta att jag som barn var allergisk mot sköljmedel.

Detta är all information jag kan ge dig så här över internet och jag hoppas med att få lite hjälp att kanske kunna dra en halv eller en tredjedels slutsats mot vad det kan röra sig om.

Hej!
Tack för din fråga och ursäkta väntetiden med svaret!
Det låter som ett eksem, och att blåsorna kommer i smaband med infektion. Man kan dock inte yttra sig säkert utan att se dig. Din hud är tydligen väldigt känslig och behöver smörjas ofta med mjukgörande krämer. Detta gäller även när eksemet ser fint ut, det tar nämligen lång tid innan hudbarriären är helt reparerad igen efter ett eksem. Upp till ett halvår efter att huden ser normal ut igen, "läcker" fett och fukt från den mer än normalt. Dessa måste återföras och det kan man göra genom mjukgörande krämer, och försiktighet med att duscha för mycket.
FN

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 18 augusti, 2004

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: