Ange ditt sökord

Annons:

Kan man sola i solaruim om man har eksem?

Jag har eksem som jag får, mer eller mindre, i perioder. Jag vet inte varför jag har det. Är det alltid för att man är allergisk mot något som man har fått eksem eller kan man få det av andra orsaker, vilka isåfall?
Jag vill sola i solarium, har endast gjort det en gång, jag undrar om det är farligt om man har eksem. Blir det värre eller kanske bättre?
Jag får soleksem på sommaren då det kommer ännu mer eksem. Jag har eksem runt nacken, på brösten, under och på ryggen. Jag har smörjt in mig med olika medel, men inget tycks verka. Ska jag gå till doktorn och undersöka?

M.V.H

Eksem kan orsakas av många olika faktorer, bara det allergiska kontakteksemet orsakas av allergi mot något speciellt ämne. Atopiskt eksem är ett mycket vanligt eksem där allergi mot något enskilt ämne sällan kan påvisas. Läs mer om atopiskt eksem i dermatologens patientinformation. Om du har soleksem finns risk att det blir sämre om du solar solarium. Vid atopiskt eksem ses ofta förbättring av sol och ibland även av solarium. Om du haft besvär med eksem länge tycker jag du skall söka läkare för att få reda på vilken typ av eksem du har.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: