Ange ditt sökord

Annons:

Kan man ha olika typer av eksem samtidigt?

Hej!

Under de senaste månaderna har jag haft stora problem med kliande utslag, på kroppen och i ansiktet. Speciellt på baksidan av benen, under öronen, runt hårfäset, på armarna, runt armhålorna, i knävecken. Utslagen ser olika ut: i ex knäveck kan de vara små och rödprickiga, på baksidan av benen stora runda fläckar (många!), dessutom fläckliknande utslag lite här och där på resten av kroppen. Kliar det på en yta som inte är angripen och jag börjar klia där blir huden direkt röd och väldigt lätt "prickig".

Fick Elocon och mjukgörande utskrivet via telefon, men ingen läkare har sett utslagen. Elocon hjälper. Men bör ju inte användas i ansikte, armhålor, knäveck mm.

Jag undrar nu: Vad tror ni att detta är? Kan man ha olika "typer" av eksem samtidigt? Ex böjveckseksem och nummulärt eksem ? Eller? Atopiskt eksem? Vad kan detta handla om? Det är som att hela min hud är i "stridsläge", dvs väldigt känslig. Och har så varit ända sedan jul.

Jag trodde att de stora myntformade kliande fläckarna på baksidan av benen var eksem, ex numullärt. Har nu hört att svamp kan se ungefär likadant ut, ungefär som ringorm. Jag undrar nu: Kan man anta att det handlar om eksem då Elocon hjälper eller "biter" även det preparatet på svamp i huden? Eller krävs det annan salva/behandling för att bli av med svamp? Har ju läst att Elocon hjälper mot mjälleksem där ju en svamp är inblandad.

Kan ni, med utgångspunkt från det jag skriver, bedöma om det är eksem eller svamp som jag är drabbad av?

Om det är eksem, vad kan det bero på? Är inte van vid att ha dessa uttalade problem, men vet att jag har känslig hud generellt sett. Har Rosacea, är allergisk för gräs, hade lite böjveckseksem som barn (men har hitintills klarat mig från det som vuxen), får kontakteksem av ex plåster. En mamma som haft mycket handeksem.

Hoppas att ni har möjlighet att hjälpa mig! Jag känner mig orolig och väldigt besvärad av allt detta. Är det eksem eller svamp? Och vad kan vara orsaken?

Tack på förhand!

Atopiskt eksem eller sk böjveckseksem brukar oftast debutera redan i barnaåren, men kan ibland starta även i vuxen ålder. Hos de flesta finns en ärftlighet för sjukdomen eller att man ofta har pollensnuva o/e astma. Skulle detta vara fallet för Dig borde Du kännt av eksemtendensen tidigare (torr hud generellt, kanske mer torr under vintern, tål inte yllekläder mm).
Nummulärt eksem eller mynteksem är mer en beskrivande term av eksemet. Ofta yngre personer som duschar mycket och på detta sättet torkar ut huden.
Svampinfektion som ska klia och ge den typ av utbredda besvär som Du, borde Du i så fall ha blivit smittad av ett djur med svampinfektion (t.ex nötboskap, ev katt & hund). Låter mycket osannolikt.
Dina besvär låter som mer okarakteristiska eksembesvär, där eksemet på ett ställe "stressar kroppen" så eksemet sprider sig mer generellt. En kortisonkräm är oftast standardbehandling, men om Dina besvär är så uttalade och svårbehandlade tycker jag minst att en husläkare/vårdcentral ska inspektera Dina hudbesvär och överväga om ytterligare utredning behövs (hudprov, allergitest). Eloconkräm kan man under kortare perioder även få använda i ansiktet och hudveck, men rosacean kan försämras. Hjälper inte bara Eloconkrämen får man överväga t.ex kortisontabletter eller ljusbehandling (om man bestämt sig för att det är eksem Du lider av).
/Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 1 april, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!