Ange ditt sökord

Annons:

Kan man bli av med missfärgningar i huden efter acne?

Hej! Jag har under en längre period haft finnar som kommit då och då, de har alla lämnat efter sig röda märken vilket kallas PIE, post inflammatory erythema. Går det att bli av med dessa märken?

Kvinna, 15 år

Hej! Det är tyvärr vanligt att acne lämnar efter sig postinflammatoriska missfärgningar. Dock brukar de försvinna efter ett tag men det kan ta lång tid. För varje ”fläck” kan det ta minst ett år innan de bleknar av. Det är inte säkert att de försvinner helt men i ljus hud är det vanliga att de till slut bleknar helt. I mer pigmenterad hud är ”fläckarna” för det mesta brunaktigare i färgen och är tyvärr ofta mer bestående.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Sofia Åkerlund
Dermatologi
Uppdaterad: 12 januari, 2023 Publicerad: 12 januari, 2023

Liknande frågor

Hud & Hår

Soleksem och solurtikaria

Hej! Jag undrar om solurtikaria är något annat än det man kallar soleksem. Vad kan göras åt det? Mvh Eva

Hud & Hår

Knottror på kroppen

Hej Apotekaren, jag har en son på 1 år som har eksem på kroppen, det är som knottror. Vad finns det som vi kan göra åt det? Och man göra någonting innan för att förhindra att det bryter ut?

Hud & Hår

Solkräm under skidåkning i Alperna?

Hejsan, jag och min familj ska i väg på skidsemester i vinter. Det jag har gått och funderat över ett tag är om man behöver använda solskydd när man åker skidor nere i Alperna. Hur viktigt är det att använda det (i ansiktet) och hur hög SPF räcker att använda i så fall?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: