Ange ditt sökord

Annons:

Kan jag ha nickelallergi?

Hejsan!
På min 18-årsdag fick jag en guldring som jag nu haft på mig i ungefär 10 månader. Väldigt sällan har jag tagit av ringen från mitt finger.

Nu för några dagar sedan så tog jag av mig ringen och upptäckte att huden under blivit skadad och var sårig... Som om huden blivit så torr så att några lager lossnat. Har låtit bli att ha ringen på mitt finger i en vecka nu och det har nu börjat läka. Beror detta på nickelallergi eller kan det vara något annat?

Om det beror på nickelallergi.. vad ska jag göra åt det? Kan jag fortsätta använda ringen, men ta av mig den nattetid eller måste jag sluta använda den helt och hållet? Är det så att jag måste testa mig för att se om jag är allergisk?

Tycker om ringen väldigt mycket så skulle helst se att jag kunde använda den, men om min eventuella allergi kan tänkas bli värre så slutar jag självklart..

Tack för er tid.

En guldring bör inte innehålla nickel. För att vara helt säker kan du köpa ett test-set på apoteket. Man droppar en lösning på smycket (metallen) och tillsätter ytterligare en testdroppe, får man då färgförändring av vätskan så har man svaret. Bruksanvisning medföjer. Givetvis kan även en juvelerare ge dig besked om eventuellt nickelinblandning, om du inte vill leka detektiv själv.
Man lär kunna få kontakteksem även av guld men det är extremt sällsyt. Under en ring blir det ju oftast litet fuktigt och där samlas även en del smuts, bakterier och hudavskrap. Miljön kan därför gynna svampväxt som kan orsaka ett svampeksem. Mitt enkla råd blir att ta av ringen på natten och låt huden torka och bli ren. Eventuellt kan du be en juvelerare att knacka ut ringen något så att den sitter litet lösare?
Skulle sedan du även fortsättningsvis få problem av ringen ska du söka en hudläkare som kan testa dig för kontaktallergiframkallande ämnen och ge dig hjälp i övrigt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur länge ska jag använda solkräm?

Jag är vanligtvis duktig på att smörja in mig med solkräm under sommarmånaderna juni och juli. Så fort jag kommer tillbaka från utomlandssemestern i slutet av sommaren brukar jag dock strunta i att smörja in mig, då det inte känns som att solen tar något. På senaste tiden har jag dock blivit väldigt medveten om min hy och att undvika att få rynkor, därför undrar jag hur länge man bör smörja in sig med solkräm? Jag tycker det känns så klibbigt att ha solkräm under smink när jag går tillbaka till kontoret i augusti.

Hud & Hår

Hur tar jag hand om hud och hår på sommaren?

Jag älskar att bada och att vara i solen på sommaren, däremot blir jag alltid så otroligt torr under denna årstid. Jag får torr hy och torrt hår, vilket inte gör allting lika härligt tyvärr. Hur kan jag återfukta min hud och mitt hår på bästa sätt för att slippa bli snustorr överallt så fort jag har tagit ett dopp i havet?

Hud & Hår

Vad kan jag göra när myggmedel inte hjälper?

Med sommaren kommer myggor och enligt mig är myggor djävulens påfund! Jag får stora svullnader och betten kliar så mycket att jag bara inte kan låta bli att klia. Jag vill såklart inte ha ärr men inga av de myggmedel eller salvor som jag testat hittills har hjälpt mot att hålla myggorna borta eller att minska klådan. Vad kan jag göra?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: