Ange ditt sökord

Annons:

Kan jag ha nickelallergi?

Hejsan!
På min 18-årsdag fick jag en guldring som jag nu haft på mig i ungefär 10 månader. Väldigt sällan har jag tagit av ringen från mitt finger.

Nu för några dagar sedan så tog jag av mig ringen och upptäckte att huden under blivit skadad och var sårig... Som om huden blivit så torr så att några lager lossnat. Har låtit bli att ha ringen på mitt finger i en vecka nu och det har nu börjat läka. Beror detta på nickelallergi eller kan det vara något annat?

Om det beror på nickelallergi.. vad ska jag göra åt det? Kan jag fortsätta använda ringen, men ta av mig den nattetid eller måste jag sluta använda den helt och hållet? Är det så att jag måste testa mig för att se om jag är allergisk?

Tycker om ringen väldigt mycket så skulle helst se att jag kunde använda den, men om min eventuella allergi kan tänkas bli värre så slutar jag självklart..

Tack för er tid.

En guldring bör inte innehålla nickel. För att vara helt säker kan du köpa ett test-set på apoteket. Man droppar en lösning på smycket (metallen) och tillsätter ytterligare en testdroppe, får man då färgförändring av vätskan så har man svaret. Bruksanvisning medföjer. Givetvis kan även en juvelerare ge dig besked om eventuellt nickelinblandning, om du inte vill leka detektiv själv.
Man lär kunna få kontakteksem även av guld men det är extremt sällsyt. Under en ring blir det ju oftast litet fuktigt och där samlas även en del smuts, bakterier och hudavskrap. Miljön kan därför gynna svampväxt som kan orsaka ett svampeksem. Mitt enkla råd blir att ta av ringen på natten och låt huden torka och bli ren. Eventuellt kan du be en juvelerare att knacka ut ringen något så att den sitter litet lösare?
Skulle sedan du även fortsättningsvis få problem av ringen ska du söka en hudläkare som kan testa dig för kontaktallergiframkallande ämnen och ge dig hjälp i övrigt.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 6 mars, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!