Ange ditt sökord

Annons:

Kan detta vara psoriasis?

Hej.
Sedan ungefär ett år tillbaka har jag haft mjäll (har jag iallafall alltid trott), i flagn
or som jag kunnat ta bort. Men det har aldrig börjat blöda eller liknande. Saken är att dom här flagorna kommer och går lite som dom vill. Ibland har jag inga, och ibland kommer dom tillbaks. (Jag använder mjällshampoo.) Kan även tillägga att det känns som jag tappar mycket hår, men det kanske beror på att det är slitet bara?

Nu för ca 2 veckor sedan fick jag röda eksemfläckar (ca 1cm) först på hals men även mage, under bröst och över armhålorna. Det värsta stället var magen där det var små fläckar lite här och var. Dessa fläckar har kliat men har inte fjällat. Istället har vissa varit lite lätt torra och andra mer sett ut som ett brännsår.

Jag gick iväg till vårdcentralen och läkaren skrev ut ett recept till salvan "Mildsion Lipid 1% kräm - hyprocortisonum". (Han trodde inte jag hade psoriasis men skulle skicka remiss till hudläkare iallafall - den remissen har dock inte kommit ännu).
Denna salva har jag använt 4 dagar nu (1gång om dagen) och utslagen är nästan borta (det "enda" som är kvar är att det ser lite ut som ett ärr (ljusare hy) vid de tidigare "grövre" utslagen).

Kan även tillägga att en av mina föräldrar har psoriasis och att min hud alltid har varit lite knottrig på överarmar.

Så nu är min fråga, tror ni att detta kan vara psoriasis? (Har endast haft dessa utslag på ovannämnda ställen - alltså inga på knä- och armbågeområden, inte heller benen.)
Vore tacksam för svar så snart som möjligt!

MVH/18-årig tjej

Detta med diagnosen psoriasis är inte alltid så lätt att ställa. Psoriasis sitter gärna på speciella ställen som hårbotten, armbågar, knän men även i hudveck som under bröst, armhålor och i navel.
Vad som kan tala för psoriasis är att Du har en förälder som har psoriasis (Din risk blir ca 28%, dubbleras ifall Du röker!?) och att utslagen sitter på sådana ställen där psoriasis vanligen sitter.
Vad som talar lite emot psoriasis är att utslagen försvinner så snabbt med vanlig Mildison - det brukar behövas lite starkare kortisonkräm.
Jag skulle ta det hela med ro, och tyvärr får framtiden visa lite ifall det "bara" är eksem eller ifall det eventuellt kan vara psoriasis. Rökning har man sett att det ökar risken att psoriasis kan bryta ut, liksom övervikt. Bor Du nära Stockholmsområdet (mest för resans skull) och utslagen INTE funnits längre än ett år, får Du gärna delta gratis med hudläkarbedömning i studien med "misstänkt nyinsjuknande psoriasispatienter" på Karolinska i Solna. Ring i så fall tidsbeställningen 08-517 778 10 och säg "studien om nyinsjuknad i psoriasis".
/ Anders

Annons:

Den här frågan handlar om:

Hudteamet
Publicerad: 30 oktober, 2005

Liknande frågor

Hud & Hår

Kan jag göra något mot fett hår?

Jag är 26 år och har under de senaste månaderna fått väldigt fett hår, även fast jag tvättar det regelbundet och försöker ha bra schampo osv. Nu när vi rör oss mot kallare dagar och man har mössa ofta vill jag verkligen få bukt på detta. Finns det något kosttillskott eller vitaminer jag kan ta för att mitt hår ska bli mindre fett?

Hud & Hår

Frågor om rosacea

Hej. Har lite funderingar över min rosacea. Tar Prednisolon 7,5 mg dagligen för min RA ca 2 år. Har det någon påverkan på min rosacea? Tycker den har blivit sämre de sista månaderna, med mera klåda och sveda. Har också fått sveda på läpparna. Kan man få det av rosacea?

Djurens hälsa

Loppor av hunden?

Hej! Jag har en fråga om kliande utslag. Allt började med att min hund fick loppor och bett på kroppen. Betten blev till rödlila ärr på huden.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!